Dit gaat er mee in je wandelrugzak

Welke rugzak heb je nodig als je in de bergen gaat wandelen? Wat neem je allemaal mee op een dagtocht of huttentocht? En hoe zwaar moet je rugzak idealiter zijn? Eén ding is zeker; een goed wandelrugzak met daarin de juiste spullen maakt jouw tocht een stuk leuker. Check onze tips en paklijst zodat je straks op vakantie niet voor verrassingen komt te staan.

Ga goed voorbereid op pad

Wandelen – zeker in de rust van de natuur – brengt je ontzettend veel. Onderweg maak je je hoofd leeg, praat je ontspannen bij met je partner of wandelvriend(in), geniet je van de natuur, stilte en rust en laad je jouw batterij weer even helemaal op. Dat maakt een wandelvakantie in de bergen zo fijn. Wat het zeker nog fijner maakt, is een goede voorbereiding en de planning van jouw tocht. Dat begint met een goed ingepakte en gevulde rugzak. Want om onderweg te ontdekken dat je iets belangrijks vergeten bent, kan het wandelplezier behoorlijk bederven. Bovendien kan het ook best gevaarlijk zijn. Om onaangename verrassingen te voorkomen, hebben we een checklist voor je samengesteld. Ook leggen we uit waarom een goede trekkingrugzak belangrijk is. Zo staat niets een onvergetelijke wandeldag of wandelvakantie in de weg.

Rast auf der Gerlitzen Alpe – Alpe Adria Trail

Gerlitzen Alpe

Zo vind je de juiste wandelrugzak

Voordat je überhaupt gaat nadenken over wat er in jouw rugzak moet, moet je eerst bedenken welk model het beste bij jou past. Tijdens een wandelvakantie heb je je rugzak vaak hele dagen op, dus het is fijn als deze prettig zit. Let bij de aanschaf op het volgende:

  • Kies niet voor het goedkoopste, willekeurige model uit een discountwinkel. Kies liever voor goede kwaliteit;
  • In veel outdoor-winkels kun je professioneel advies krijgen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de rugzak echt goed op je rug zit en bij jouw lichaamsbouw past;
  • Er zijn modellen op de markt die speciaal voor vrouwen zijn gemaakt. Deze zijn vooral geschikt voor smallere schouders;
  • Kies altijd een regenbeschermhoes die om jouw rugzak past. Zo blijven je kleding, voedsel en andere spullen onderweg droog;
  • Neem als vuistregel dat jouw rugzak niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht mag meedragen. Houd voor kinderen 10% aan;
  • Gebruik voor een dagtocht een rugzak van 15 tot 20 liter en voor een langere huttentocht is een rugzak van 30 tot 40 liter ideaal.

Heb je de juiste wandelrugzak gevonden? Dan ben je een grote stap dichter bij je avontuur! Nu de inhoud nog. Om geen items te vergeten voor jouw bergwandeling, helpen we je graag een handje. En ook al maak je een dag- of weekendwandeling, onderschat niet wat je nodig hebt om op elke situatie voorbereid te zijn. 

Pärchen bei Wanderung am Alpe Adria Trail in den Nockbergen

Nockberge

Niet-vergeten-paklijst voor een trektocht, hike of wandeling

1.    Wind-/regenjack en regenbroek: het is een absolute must om weerbestendige kleding mee te nemen. Onderschat ook de grote hoogten niet; dit betekent namelijk temperatuurverschillen op je route. Beter te warm en iets uit trekken dan koud en ziek weer naar huis.

2.    Zakmes: voor het snijden van voedsel. Ook praktisch en handig bij andere situaties (schaartje, mesje, opener, enzovoorts).

3.    Zakdoekjes: voor een loopneus, vieze handen of als servet. Zorg wel dat je nergens afval achterlaat. Een afvalzakje kan dus ook praktisch zijn!

4.    Proviand: zorg voor voedzaam eten en drinken dat niet te zwaar is. Denk aan tenminste een liter water per persoon en vul dit aan met verdund vruchtensap, limonade of licht gezoete thee. Voedsel moet vooral uit koolhydraten bestaan, omdat die snel energie leveren. Perfecte snacks zijn bananen, mueslirepen, volkorenproducten en noten. Als hoofdmaaltijd is pasta of aardappelsalade perfect. Liever geen chocoladekoekjes, brood met spek etc, want het verteren hiervan kost juist veel energie.

5.    Hoge wandelschoenen: schoenen tot enkelhoogte zorgen voor goede steun, zodat je je enkel niet verzwikt.

6.    Wandelkaart: door onze smartphones hebben we de neiging om kaarten thuis te laten. Maar bij geen ontvangst of een lege batterij heb je een probleem. Speel op save, teken je route uit op een kaart en neem die mee.

7.    Kompas: stop hem voor de zekerheid, net als de traditionele wandelkaart, in je rugzak.

8.    Mobiele telefoon: laad je telefoon op en zet hem op energiebesparing of vluchtmodus, zodat je batterij niet snel leeg gaat. Houd de telefoon in je zak voor noodgevallen.

9.    Powerbank: mocht de batterij van je telefoon (snel) leeg zijn, dan is een volle powerbank ideaal.

10.   Touw & duct tape: altijd handig als je onderweg iets wat stuk gaat moet repareren.

11.    EHBO-kit: een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem pleisters, verband, jodium, folie etc. mee en voorkom dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

12.    Geld en paspoort: hoewel je in de meeste berghutten kunt pinnen, is dat niet vanzelfsprekend. Neem dus altijd wat cash mee (en je paspoort).

13.    Aansteker: vergeet voor een gezellig kampvuur of de campingkachel je aansteker niet.

14.   Insectenspray: voorkom vervelende insectenbeten onderweg. Vooral in de buurt van meren en bossen kunnen insecten je wandeltocht flink bederven. Bescherm jezelf tegen beten en steken met een goede spray of crème.

15.    Zaklamp of hoofdlamp:  zodat je ook 's ochtends vroeg of als het alweer donker wordt het pad kunt vinden. Ook handig als je midden in de nacht naar toilet moet.

16.    Slaapzak: voor het slapen in een berghut of kamperen onderweg: kies een warme slaapzak die ademend is. Er zijn ook 2-in-1 modellen met een slaapmatje in de slaapzak; erg praktisch!

Wandern im Angesicht des Großglockners in der Nationalpark-Region Hohe Tauern

Nationalpark Hohe Tauern

17.    Tent: een tent moet waterdicht en niet te zwaar zijn. Pop-up tenten zijn ideaal voor korte tochten, omdat ze in snel zijn opgezet en niet te veel ruimte innemen.

18.    Vuilniszak: neem altijd al jouw vuilnis mee terug naar het dal. Zo houd je de natuur netjes!

19.    Blarenpleisters of wandelwol: om blaren op je voeten te voorkomen, is het goed om je wandelschoenen voor je tocht in te lopen. Een tip van veel wandelaars is om je wandelsokken niet elke dag te verwisselen, maar ze 2-3 dagen te dragen. Omdat je voeten veel zweten, zullen nieuwe sokken op verschillende plekken gaan schuren. En als er toch een blaar ontstaat, vergeet dan de pleisters niet! Ook wandelwol kan heel handig zijn. Het werkt preventief en verlichtend als je het aanbrengt op pijnlijke drukplekken, opkomende blaren en bij een brandend gevoel. 

20.    Drinkfles of bidon: hydratie is super belangrijk, zeker als het heel warm is. Neem minstens 1 liter water per persoon, per etappe mee.

21.    Bescherming tegen de zon: denk aan een zonnebril, petje en zonnebrandcrème. Vooral in de zomer moet je je beschermen tegen de hitte; het zorgt ervoor dat  je minder snel vermoeid raakt.

22.    Handschoenen en wollen muts: ook al is het warm bij vertrek, in de bergen kan het weer snel omslaan en koud worden. Neem handschoenen en een muts mee om je te beschermen tegen onverwachte kou en wind.

23.    Gasbrandertje: vroeg of laat heb je zin in iets warms. Op een compact gasbrandertje kook je zo een voedzame maaltijd. Vergeet ook de pan(nen) niet.

Wandern Infografik

Het weer vandaag, 14. September 2024