Actieve natuurvakanties aan warme zwemmeren

Karinthië is een regio vol meren. Hoe verscheiden de zwemmeren ook zijn - ze hebben één ding gemeen: schoon water met een aangename temperatuur van 25 graden of meer. Dankzij de vele wolkenloze uren in het zonnige zuiden van Oostenrijk, bereiken tal van meren al in mei een aangename temperatuur, die meestal aanhoudt tot eind september. Actieve genieters komen niet alleen in, op, onder en aan de Karinthische meren aan hun trekken. Wie het fonkelende blauw vanuit een geheel ander perspectief wil bekijken, maakt een panoramawandeltocht of een fietstocht rond een meer.

Wörthersee: waterpret en gecombineerde boot- en wandeltochten

De Wörthersee is het grootste meer van Karinthië en een van de warmste meren in de Alpen. Aan de oevers van het meer vind je de deelstaathoofdstad van Karinthië, Klagenfurt (met een van de grootste binnenmeerbaden van Europa) en idyllische plaatsjes als Maria Wörth. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige villa's die met hun schitterende uitzicht op het meer, ook beroemde persoonlijkheden als Brahms en Mahler hebben geïnspireerd. De verse lokale vis - zoals de 'Kärntner Lax'n' - en de wijn uit Karinthië, smaken op de terrassen direct aan het meer uitstekend. Wie zich wil laten vertroetelen, moet beslist een bezoekje brengen aan het traditionele 'Werzer's Badehaus'. Niet alleen aan en in de Wörthersee vinden actieve vakantiegangers hun paradijsje. Ze genieten met racefiets, e-bike of mountainbike ook met volle teugen van de gevarieerde fietsroutes. Vlakbij vind je ook enkele golfbanen. De gecombineerde boot- en wandeltochten bieden nieuwe perspectieven. Een van de routes loopt naar een eersteklas plek aan de Wörthersee - de Pyramidenkogel met de hoogste houten uitkijktoren ter wereld.
www.woerthersee.com  

Klopeiner See: merenfitness en panoramawandelroutes

De Klopeiner See is, met zijn tot wel 28 graden warme water in de zomer, een van de warmste zwemmeren aan de zonnige zuidzijde van de Alpen. Alle in de regio overnachtende gasten kunnen gratis gebruikmaken van het sportprogramma 'Karinthische merenfitness'. Van mei t/m september kun je hier uit een ruim sportaanbod kiezen: mountainbiken, stand up paddling, racefietsen, wandelen, zwemmen en snorkelen. Er is altijd een professionele guide aanwezig, die iedereen met raad en daad ter zijde staat. Wie in plaats van waterpret liever een keer te voet beweegt en het prachtige landschap wil verkennen, is in 'Sonnenwinkel Kärnten' aan het juiste adres: tot de hoogtepunten van de regio's Klopeiner See, Lavanttal en Rosental behoren o.a. de Panoramaweg Südalpen en de Obir-druipsteengrotten. Tip: Geopark Karawanken met georganiseerde tochten, bijv. fossielen ontdekken in de bedding van de Vellach.
www.klopeinersee.at

Millstätter See: oase voor romantici

's Ochtends samen in het meer zwemmen, op het terras ontbijten en daarna met de houten roeiboot het meer op - aan de Millstätter See zijn er flink wat knusse baaitjes te ontdekken. Nog iets romantisch: de 'Millstätter See Höhensteig'. Bij de Alexanderhütte begint het 'Pad van de liefde. Sentiero dell'Amore': drie inspirerende uurtjes en zeven stops, die tot pauzeren uitnodigen. Wat is liefde? Wat geeft haar kracht? Op het pad word je begeleid door onopvallende granaatstenen - de 'vurige stenen van de liefde'. Het 'Bivak onder de sterren. Rifugio sotto le stelle' completeert het aanbod met als motto 'Tijd voor elkaar'. De onderkomens staan op het strand, waar de golven van de Millstätter See de oevers voorzichtig aanraken, in het weelderige groen van een wijngaard of hoog boven op een geurige alm. Ideaal: dankzij de royale vensters kun je 's avonds volop genieten van de fonkelende sterren aan de hemel en 's ochtends van de zonsopgang.
www.millstaettersee.at

Faaker See: de 'Südsee' van Karinthië

Faaker See

Faaker See

De heldere turkooizen kleur van het warme water geeft de Faaker See een unieke uitstraling. Als het zuidelijkste meer van Oostenrijk met de meeste zonuren wordt hij ook wel 'Südsee' genoemd. Een wandeltocht tijdens zonsopgang op de nabijgelegen Mittagskogel biedt absoluut het mooiste uitzicht op het meer. Ook een onvergetelijke ervaring is een kanotocht door het riet, de zogenaamde 'Everglades'.
www.faakersee.at/

Ossiacher See: muziekfestival en sportarena

De Ossiacher See is niet alleen populair vanwege het jaarlijkse muziekfestival 'Carinthische Sommer' dat er plaatsvindt, maar ook vanwege zijn royale sportaanbod. Je kunt hier allerlei soorten watersport beoefenen. Vanwege de thermiek en wind zie je hier veel windsurfers en parapenters. De 27 kilometer lange fietsroute rond het meer is een geweldige aanrader voor het hele gezin.

Michael Stabentheiner; Kärnten Werbung
Stift Ossiach

Stift Ossiach

Region Villach
Radpause am Ossiacher See

Ook wandelliefhebbers kunnen zich aan de Ossiacher See helemaal uitleven, vooral op de 'Ossiacher-See-Trail'. Tot de hoogtepunten behoren de Steindorfer waterval, het Bleistätter Moor en burchtruïne Landskron. En niet te vergeten de 'Schluchtweg' - ook onderdeel van de Alpe-Adria-Trail, die van de Großglockner naar de Adriatische Zee loopt. Het mooiste uitzicht op het meer heb je vanaf de Peterlewand, waar een klein paviljoen staat, dat prima geschikt is voor een picknick.
www.ossiachersee.info/

Weissensee: 'Speeltuin van de natuur'

Genussfloß am Weissensee

Weissensee

'Naturpark Weissensee' is een vakantie-idylle ver van alle drukte. Als lid van samenwerkingsverband 'Alpine Pearls' staat ook hier vriendelijke mobiliteit centraal, inclusief boten met milieuvriendelijke hybride-aandrijving. Rond het meer vind je veelzijdige wandeltochten, trails voor liefhebbers van nordic walking en mountainbikeroutes met uitzicht op het meer. Een tocht met het verwenvlot inclusief het observeren van de in het wild levende dieren bijvoorbeeld, is culinair en landschappelijk gezien, een feest voor de zintuigen. Terwijl je vrijwel geruisloos over het meer glijdt, wordt er tijdens de tocht lekkere vis uit de Weissensee geserveerd. De speciale cult- en krachtplaatsen rond de Weissensee met gezellige zit- en liggelegenheden van larikshout, zijn heerlijke plekken om te ontspannen, onthaasten en genieten.
www.weissensee.com

Pressegger See

Fischen am Pressegger See

Pressegger See

Iets zuidelijker bevindt zich de ongerepte Pressegger See. Met een watertemperatuur tot 28 graden wordt het meer ook wel de 'badkuip van het Gailtal' genoemd. En met het 1e avonturenpark van Karinthië aan het meer zijn vooral gezinnen erg blij. De rondweg langs het meer is ideaal als wandelroute voor gezinnen en als parcours voor hardlopers. Het Nassfeld - een hoogplateau - ligt ook in deze regio. Je vindt daar de Aqua-Trail (ook geschikt voor kinderwagens) met fonteinen, waterraderen, beken, 'Fix & Foxi'-avonturenspeelplekken en Flying Fox.


13 keer sportief op en in het water

De vele facetten van watersport in Karinthië.

Meren, rivieren, watervallen, beken en bronnen: het zuiden van de Alpenkam is waterrijk. En in het zonnige Karinthië, Oostenrijks zuidelijkste deelstaat, kan er op alle mogelijke manieren van genoten worden. Zwemmen, peddelen, vissen of drinken – kortom: er volop van genieten!

Meer lezen

Het weer vandaag, 05. October 2023