'Magische momenten': ontdek de bijzondere flora en fauna van Karinthië

In de winter met zijn lange nachten komt de natuur aan de zuidzijde van de Alpen in Karinthië tot rust. Om de bijzondere natuur, flora en fauna van dichtbij te beleven, worden er onder het mom van 'magische momenten' 8 verschillende excursies georganiseerd.

Tijdens deze excursies van een halve of hele dag begeleidt een deskundige gids je als gast naar de meest bijzondere en exclusieve plekjes tussen bergen en meren. De 'magische momenten'-uitstapjes zijn van begin december tot eind maart te boeken.

Drie voorbeelden:

Bad Kleinkirchheim: ontdek oude ambachten
Bad Kleinkirchheim ligt in een uitgestrekt hoogdal midden in de Nockberge. Een gebied dat al sinds de 9e eeuw bewoond is. Toen verstonden de bewoners al de kunst om in het mooie, maar winterse en onherbergzame landschap hun eigen plekje te creëren. Door een flinke dosis nieuwsgierigheid en vindingrijkheid ontstonden er allerlei ambachten. Tijdens een idyllische winterwandeling staan deze traditionele ambachten centraal. Zo begeleidt een ranger van het biosferenpark je door het besneeuwde landschap naar een originele smederij. Daar maak je kennis met de metallurgie en hoor je interessante verhalen over het smidsambacht. Je kunt er zelf geluksbrengers maken; best spectaculair zo met dat gloeiende ijzer en die spetterende vonken. Ter afsluiting geniet je in de smederij van lekkere hapjes. 

Gailtal: wandeling naar de 'sterren van de Alpen'
De innovatieve inwoners van het Gailtal houden hun tradities graag in ere. Ze gaan er zorgvuldig om met hun omgeving en zijn heel bewust met voeding bezig. Niet voor niets werd het Gail- & Lesachtal de eerste 'Slow Food Travel Destination' ter wereld. Naast traditionele en gezonde voeding vertrouwen ze hier ook met geneesmiddelen en verzorgingsproducten op de kracht van de natuur. Zo is Traudi Kanzian op haar boerderij hoog boven St. Daniel al tientallen jaren bezig met natuurlijke cosmetica. Tijdens de 'magische momenten'-excursie deelt ze haar kennis over de 'ster van de Alpen', de edelweiss. Deze bijzondere bergbloem is zeldzaam in de Alpen. Toch is de edelweiss in het uiterste zuidwesten van Karinthië, omgeven door de toppen van de Karnische en Gailtaler Alpen, nog te vinden. Edelweiss, familie van de madeliefjes, staat al honderden jaren bekend als geneeskrachtig kruid. Tijdens de excursie gaat Traudi dieper in op het gebruik van de bloem als basis voor natuurlijke cosmetica. Vanaf de bergboerderij leidt het pad vervolgens naar de 'Herkules-Tempel' op de Gurina. Al in de 9e eeuw voor Christus was hier een kleine nederzetting. Eeuwen later ontdekten ook de Romeinen het prachtige uitzicht op de Karnische Alpenkam. Ze vereerden de Gurina als krachtplek en cultusplaats. In 'Gasthof Grünwald' in St. Daniel smul je tenslotte volop van allerlei regionale specialiteiten, zoals de befaamde, zelfgemaakte Karinthische 'Kasnudln'.

Van het klooster naar het bos van de 'Wolscharträuber'
De regio Mittelkärnten vormt het historische hart van Karinthië. Vooral rond St. Veit a/d Glan vind je veel verschillende historische plekken. Zoals het voormalige benedictijnenklooster van St. Georgen, hoog boven de Längsee. Het spirituele centrum, waar je nu ook een educatieve ruimte met hotel en restaurant vindt, vormt het beginpunt van de georganiseerde wandeling. Na de nodige informatie over het oude klooster ga je op pad naar het nabijgelegen ‘Wolschart’-bos, een plek vol geheimen uit lang vervlogen tijden. Het was de thuisbasis van de beruchte 'Wolscharter Lötter', een roversbende die met hun overvallen angst en terreur in de regio zaaiden. Het laatste stuk leg je met fakkels af en loop je naar het Maria Wolschart bedevaartskerkje, gelegen op een heuvel midden in het bos. Daarna is het tijd voor wat lekkers en een warm drankje. Bij terugkomst in het klooster sluit je de dag culinair af.

Het weer vandaag, 20. May 2024