Bad Kleinkirchheim: oude ambachten ontdekken
De gemeente Bad Kleinkirchheim ligt in een uitgestrekt hoogdal midden in de Nockberge. Dit gebied is al sinds de 9e eeuw bewoond. De bewoners verstonden toen al de kunst om in het idyllische, maar vooral 's winters onherbergzame landschap hun eigen plekje te creëren. Ze beschikten over een flinke dosis nieuwsgierigheid en vindingrijkheid en daaruit ontstonden langzamerhand allerlei ambachten. Tijdens een idyllische winterwandeling staan deze traditionele ambachten centraal. Een ranger van het biosferenpark begeleidt de deelnemers door het besneeuwde landschap naar een originele smederij, om aldaar kennis te maken met de metallurgie en te luisteren naar interessante verhalen over het smidsambacht. Er kunnen zelf geluksbrengers worden gemaakt, best spectaculair zo met dat gloeiende ijzer en die spetterende vonken! Ter afsluiting worden er in de smederij lekkere hapjes geserveerd.
Gailtal: wandeling naar de 'sterren van de Alpen': de edelweiss
De inwoners van het Gailtal zijn bijzonder innovatief, houden hun tradities graag in ere, gaan zorgvuldig om met hun omgeving en zijn bewust met voeding bezig. Het was dan ook niet voor niets dat het Gail- & Lesachtal de eerste 'Slow Food Travel Destination' ter wereld werd. Naast traditionele en gezonde voeding wordt ook bij geneesmiddelen en verzorgingsproducten op de kracht van de natuur vertrouwd. In haar boerderij hoog boven St. Daniel is Traudi Kanzian al tientallen jaren bezig met natuurlijke cosmetica. Tijdens de 'magische momenten'-excursie deelt ze haar kennis over de 'ster van de Alpen', de edelweiss. Deze bijzondere bergbloem is zeldzaam in de Alpen. Maar in het uiterste zuidwesten van Karinthië, omgeven door de toppen van de Karnische en Gailtaler Alpen, is de edelweiss nog te vinden. De Edelweiss, familie van de madeliefjes, staat al honderden jaren bekend als geneeskrachtig kruid. Tijdens de excursie wordt nader ingegaan op het gebruik van de bloem als basis voor natuurlijke cosmetica. Vanaf de bergboerderij leidt het pad vervolgens naar de 'Herkules-Tempel' op de Gurina. Al in de 9e eeuw voor Christus was hier een kleine nederzetting. Eeuwen later ontdekten ook de Romeinen het prachtige uitzicht op de Karnische Alpenhoofdkam. Ze vereerden de Gurina als krachtplek en cultusplaats. In 'Gasthof Grünwald' in St. Daniel kan tenslotte volop gesmuld worden van allerlei regionale specialiteiten, zoals de befaamde, zelfgemaakte Karinthische 'Kasnudln'.
Van het eerbiedwaardige stift naar het bos van de 'Wolscharträuber'
De regio Midden-Karinthië vormt het historische hart van Karinthië. Vooral rond St. Veit a/d Glan zijn heel veel verschillende historische plekken te vinden. Een van de mooiste gebouwen is het voormalige benedictijnenklooster van St. Georgen, hoog boven de Längsee. Het spirituele centrum, dat tegenwoordig een educatieve ruimte met hotel en restaurant herbergt, vormt het beginpunt van de georganiseerde wandeling. Na wat informatie over het oude klooster te hebben gekregen gaan de deelnemers op pad naar het nabijgelegen 'Wolschart'-bos, dat geheimen herbergt uit lang vervlogen tijden... Het was de thuisbasis van de beruchte 'Wolscharter Lötter', een roversbende die met hun overvallen angst en terreur in de regio zaaiden. Het laatste stuk, naar het Maria Wolschart bedevaartskerkje, gelegen op een heuvel midden in het bos, wordt met fakkels afgelegd. En dan is het tijd voor wat lekkers en een warm drankje. Bij terugkomst in het klooster wordt de dag culinair afgesloten.