Bewust genieten van zomerse, culturele verscheidenheid

De acht districtshoofdsteden van Karinthië staan bekend om hun levendige culturele bedrijvigheid - in ieder jaargetijde, maar vooral tijdens de warme maanden. Iedere gemeente, ieder dal, ja zelfs ieder dorp heeft zijn unieke culturele hoogtepunten - het zijn 'geheimpjes' die door bezoekers van heinde en verre zeer gewaardeerd worden. Cultuur in Karinthië combineert waardevolle creativiteit en inspiratie met zuidelijke levenskwaliteit, want nergens anders is het zo makkelijk om van kunst en cultuur te genieten.

Publiekstrekker: Werner Berg Museum

Het museum van de schilder Werner Berg (1904-1981) in Bleiburg oefent magische aantrekkingskracht uit op kunstliefhebbers uit heel Europa. Het Werner Berg museum biedt een overzicht van het levenswerk van deze in Wuppertal geboren kunstenaar die in 1931 op de Rutarhof in het zuiden van Karinthië ging wonen. Daar woonde hij tot zijn dood als boer en schilder samen met zijn gezin. Er is geen tweede schilder te vinden die de ziel van de inwoners van Zuid-Karinthië zo indrukwekkend weergeeft als Werner Berg.
www.wernerberg.museum/ 

Werner Berg Museum in Bleiburg

Werner Berg Museum Bleiburg

Zin in innovatie: kunstenaarsstad Gmünd

Wat in Zuid-Karinthië Bleiburg is, is in Opper-Karinthië Gmünd. De kleine historische stad heeft als aantrekkelijke kunstenaarsstad naam gemaakt. Het uitgebreide programma in Gmünd blinkt al meer dan 20 jaar uit door zijn hoge kwaliteit in alle culturele disciplines.
kuenstlerstadt-gmuend.at/  

Künstlerstadt Gmünd, Gassen mit italienischem Flair

Künstlerstadt Gmünd

Snarenspel: het internationale gitarenfestival – la guitarra esencial

Niet ver van de kunstenaarsstad Gmünd, heeft zich in Millstatt aan de Millstätter See een nieuw en zeer innovatief gitarenfestival gesetteld. Het internationale gitarenfestival – la guitarra esencial biedt een spannend snarenspel tussen vorm en vrijheid. Klassiek, flamenco of jazz – de internationale artiesten zullen dit jaar voor de tiende keer het eveneens internationale publiek weer enthousiast weten te maken.
www.laguitarraesencial.com/

Millstatt Kultur und Natur

Stift Millstatt

Muziekfestival 'Carinthische Sommer'

Het internationale gitarenfestival is slechts één van de talrijke initiatieven die de culturele zomer in Karinthië zo inspirerend en afwisselend maken. Tot de bekendste organisatoren van culturele evenementen behoren de Burgarena Finkenstein, de Burghofspiele Friesach, het Int. Johannes Brahms concours, de Kultursommer St. Paul, de blijspelen Porcia, het muziekforum Viktring, de muziekweken Millstatt, de Wörthersee Classics, het Heunburg theater, Kultur.Raum.Kirche, het World Bodypainting Festival, het Ingeborg Bachmann concours, de Trigonale en het oudste muziekfestival, de 'Carinthische Sommer'.

De gerenommeerde 'Carinthische Sommer' vindt sinds 1969 in het stift Ossiach uit de 11e eeuw plaats www.carinthischersommer.at/

Kärnten Werbung
Kultur in Kärnten

Burgruine Finkenstein

Arnold Pöschl
Kirchenoper Hemma – Eine Weibspassion

Carinthischer Sommer

Marco Riebler
Schloss Porcia in Spittal an der Drau

Schloss Porcia

Horst; Kärnten Werbung
World Bodypainting Festival 2011

World Bodypainting Festival

Midden in de middeleeuwen: kastelenstad Friesach

De middeleeuwen van nabij beleven - dat kan in de kastelenstad Friesach. Niet alleen tijdens het Spectaculum - het mooiste middeleeuwse gezinsfeest van Oostenrijk - maar ook het hele jaar tijdens het 'kasteel bouwen in Friesach'. Met veel enthousiasme en inzet wordt er - helemaal op middeleeuwse wijze - een middeleeuws kasteel gebouwd.

Er zijn geen moderne hulpmiddelen op het bouwterrein. Bij de bouw wordt uitsluitend gebruikgemaakt van natuurlijke materialen uit de regio. Het doel is, van het verleden te leren. Iedere bezoeker wordt uitgenodigd om mee te helpen aan dit grote project. burgbau.at/

 

Burgbau Friesach

Burgbau Friesach

De stad aan de Wörthersee: Klagenfurt

De eerste voetgangerszone van Oostenrijk bevindt zich in de deelstaathoofdstad Klagenfurt. De oudste gebouwen bevinden zich rond de Alte Platz zoals bijvoorbeeld de 'Goldene Gans' - te herkennen aan een kleine gouden gans op de voorgevel. Direct daarachter staat het Landhaushof - een van de indrukwekkendste voorbeelden van de Duitse renaissance-architectuur. 

 

Een unieke bezienswaardigheid is de grote wapenzaal in het Landhaus met zijn 665 wapens en historische fresco's van barokschilder J.F. Fromiller. De weekmarkt op de Benediktinerplatz zorgt voor Alpen-Adria-charme. Marktlieden uit de regio en de buurlanden bieden er naast groente en fruit ook kunsthandwerk en alledaagse gebruiksvoorwerpen aan.
www.visitklagenfurt.at/de/ 

Culturele verscheidenheid ontdekken: Karinthië

Met haar meer dan 1000 jaar oude geschiedenis is Karinthië de oudste staatsgemeenschap op het grondgebied van het huidige Oostenrijk. Karinthië heeft daarom - met haar rijke verleden en op het snijpunt van drie culturen - heel wat historische en sacrale bouwwerken, musea en kunstschatten. Deze culturele hoogtepunten onderscheiden zich niet door hun gelijksoortigheid, maar door hun grote verscheidenheid. Deze regio heeft een niet te betwisten bekoring die graag ontdekt wil worden.

Het weer vandaag, 07. juni 2023