'To-dolijst' voor een winter vol belevenissen in Karinthië

1. Skiën

Bad Kleinkirchheim

Beginners, herintreders of uitblinkers – iedereen die in Karinthië gaat skiën, komt absoluut niets te kort. De circa 30 skigebieden in Karinthië en Osttirol en ruim 800 kilometer sneeuwzekere, prima geprepareerde pistes garanderen veel afwisseling. En dat allemaal met maar één skipas: de 'topskipas'. 

Hoogalpine pistes tussen indrukwekkende drieduizenders, brede, gemoedelijke afdalingen voor gezinnen of buckelpistes en halfpipes zorgen – voor iedereen – voor onvergetelijke avonturen in de sneeuw. En niet te vergeten: ongerepte hellingen voor liefhebbers van diepe sneeuw en freeriders.

2. Toerskiën

Nockberge-Trail

Nieuw in de Karinthische winter: de Nockberge-trail, die de vijf skigebieden Katschberg, Innerkrems, Turrach, Falkert en Bad Kleinkirchheim/St. Oswald met elkaar verbindt. De trail is geschikt voor toerskiërs die al enige ervaring hebben, een goede conditie hebben, maar niet van hoogalpine passages houden. 

Elke etappe duurt max. zes uur. Op bepaalde plekken kan eventueel gebruik worden gemaakt van de skiliften, waardoor kunnen flink wat hoogtemeters worden bespaard. Ook bijzonder: bij het afleggen van de Nockberge trail wordt er niet in slaapzalen overnacht, maar in prima (wellness-)hotels met een uitstekende Alpen-Adria-keuken.

3. Schaatsen op dichtgevroren meren

PeterBURGSTALLER_OesterreichWerbung

Weissensee

Weissensee

Weissensee Information

Sommige Karinthische meren veranderen 's winters in spiegelgladde openlucht-ijsbanen waar schaatsers, ijshockeyspelers en ijsstokschieters zich helemaal thuis voelen. 

In de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk bevindt zich ook de grootste natuurijsvlakte van Europa, waar in 2019 al voor de 31e keer de alternatieve Elfstedentocht gereden zal worden. Ongeveer 5.000 Nederlanders zetten dan op het spiegelgladde ijs hun beste beentje voor, bij de koningsdiscipline zelfs over een afstand van 200 kilometer. www.weissensee.com

4. Kennismaken met levende tradities

Michael Stabentheiner; Michael Stabentheiner_Kaernten_Werbung
Katschberger Adventweg

Katschberger Adventweg

Katschberger Adventweg

GertSTEINTHALER_KaerntenWerbung

Pyramidenkogel

Pyramidenkogel

Gert Steinthaler; © Kärnten Werbung

Veldener Advent

Veldener Advent

De vele kerstmarkten en advent-evenementen rond de meren, in de steden en in de bergen, zijn ideale gelegenheden om in kerststemming te komen. Heel bijzonder is de 'Katschberger Adventweg' waar het oorspronkelijke kerstfeest centraal staat. Het is een winterse wandelroute zonder kitsch en commercie. De tussenstops bestaan uit prachtig gerenoveerde schuren die allemaal gewijd zijn aan een ander kerstthema. 

Tijdens de 'kerstsfeer boven de wolken' op de Pyramidenkogel en bij Kap 4613 aan de Millstätter See zijn romantici aan het juiste adres. Traditionele hoogtepunten zijn onder andere de 'Klöckler' in het Gegendtal, de tewaterlating van kerstbomen bij verschillende meren in Karinthië en het 'Sternsingen' in Heiligenblut, een traditie die in 2010 door de UNESCO werd uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

5. Geniet van 'magische momenten' in de natuur

Dobratsch

Al gehoord van de 'magische momenten' in de Karinthische natuur? Dat zijn eersteklas natuurprogramma's dwars door Karinthië, die door gediplomeerde guides worden begeleid. Ze zorgen er niet alleen voor dat de tocht veilig verloopt, maar kunnen ook veel vertellen over de regio en de mensen en regelen de 'logistiek' zoals vervoer, eten & drinken en speciale uitrusting. 

Op het programma staan o.a. wandeltochten tijdens zonsopgang, het observeren van dieren en winter-wijn-ontdekkingsreizen. Buiten de groepsprogramma's kunnen de 'Natur Aktiv Guides' van Karinthië natuurlijk ook worden geboekt voor individuele tochten.

6. Winter-wellness in thermen en rond meren

Badehaus in Millstatt

Wellness in het winterse Karinthië is veelzijdig. Een van de mooiste wellness-belevingen is een bezoek aan het 'Kärnten Badehaus' aan de Millstätter See. Geniet door de grote raampartij ook van het unieke uitzicht op het meer en het winterzonnetje. De compleet gerenoveerde therme St. Kathrein in Bad Kleinkirchheim is weer open. 

De therme heeft het grootste wateroppervlak en de langste glijbaan van alle Karinthische thermen plus een royaal saunalandschap en een massage- en beauty-afdeling. Trouwens: ook het zeemeerminzwemmen in de KärntenTherme en de verwarmde zwembaden in het meer van hotels aan de Wörthersee, Millstätter See en op de Turracher Höhe mogen er zijn. Een tip van insiders voor natuurliefhebbers: de Maibachl bron in Warmbad Villach, die alleen na overvloedige regenval en na het smelten van de sneeuw begint te borrelen.

7. Als de avond valt in Karinthië

Dobratsch

De winterdagen in Karinthië bieden veel plezier, avontuur en interessante, vaak nieuwe ervaringen. Ook nadat de zon zich tot de volgende ochtend achter de bergen verschuilt, valt er nog genoeg te beleven. Ook actieve 'nachtvlinders' kunnen zich in het zuiden van Oostenrijk helemaal uitleven. 

Bijvoorbeeld tijdens het avondskiën (o.a. in Bad Kleinkirchheim en op het Nassfeld) of het toerskiën met hoofdlamp op het Dreiländereck. Op tal van plaatsen worden er sneeuwschoenwandeltochten bij volle maan georganiseerd (bijv. op de Dobratsch) maar ook avondrodelen (bijv. op de Katschberg, de Turrach en in de Innerkrems).

8. Zin in wat anders? Misschien langlaufen?

Jörg Schmöe; Carnica-Region Rosental_Jörg Schmöe

Bodental

Bodental

Steinthaler; Kärnten Werbung

Dobratsch

Dobratsch

Langlaufen is goed voor uithoudingsvermogen, spieren en coördinatie. Het stimuleert ook de stofwisseling, is goed voor het immuunsysteem en activeert de verbranding van vetten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat bewegen in de gezonde berglucht balsem voor de geest is. Zin om iets nieuws te proberen? In heel Karinthië vind je op verschillende hoogtes tal van langlaufloipes. 

Ze bieden optimale omstandigheden voor beginners en gevorderden. Bijvoorbeeld in 'Nationalpark Hohe Tauern', rond de Weissensee, Bad Kleinkirchheim, in het Rosental of op de Katschberg. In de 'Villacher Alpenarena', in St. Jakob im Rosental, in de regio Nassfeld-Pressegger See en rond de Pirkdorfer See bevinden zich enkele langlaufcentra.

9. Romantische hutten en verrukkelijke gerechten uit de Karinthische Alpen-Adria-keuken

Aan de pistes zijn tal van hutten te vinden voor een welverdiende en smakelijke pauze. Veel van deze hutten serveren typisch Karinthische lekkernijen. In de Karinthische Alpen-Adria-keuken vormt de combinatie van verse, regionale ingrediënten, oude bereidingswijzen en nieuwe interpretaties een smakelijk en verrassend resultaat. Ook de wijnen, most en schnaps worden in Karinthië vaak lokaal gemaakt. 

Zoals dat ook hoort in een echt authentieke keuken, vormen zowel de verschillende regio's als de loop van de seizoenen, de elementen waaruit het interessante spectrum van de Karinthische keuken bestaat. U moet zeker de Karinthische kaasnoedels, vis uit de regio (bijv. Karinthische meerforel en zalmforel), 'Ritschert', plaatselijke wildspecialiteiten, 'Gailtaler Speck', 'Reindling' en 'Zirbenschnaps' proberen.

10. Nieuw: Winter Kärnten Card

Nieuw vanaf winterseizoen 2018/2019: de 'Winter Kärnten Card'. De 'Winter Kärnten Card' biedt gratis toegang bij heel veel bezeinswaardigheden. Geniet bijvoorbeeld van het adembenemende Karinthische winterlandschap vanaf de Pyramidenkogel, ontspan in een therme of maak een sneeuwschoenwandeltocht. 

Bekende uitstapjes, zoals naar 'Reptilienzoo Happ', Heidi Schneealm Falkert en enkele musea, maken het geweldige aanbod compleet. De 'Winter Kärnten Card' is al verkrijgbaar vanaf € 39,- Meer informatie: www.kaerntencard.at 

Het weer vandaag, 22. March 2019

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy