Stap voor stap de 'magische' natuur van Karinthië ontdekken

Lekker naar buiten. De natuur aan de zonnige zuidzijde van de Alpen is er klaar voor! Hier in Karinthië komen herinneringen aan vroeger naar boven en krijg je - midden in een schilderachtig landschap van bergen en meren - weer zin in avontuur. Samen met de 'Natur-Aktiv' guides kun je maar liefst 20 natuurbelevingen ervaren.

Zeismaaien op z'n Karinthisch

Scherpen, haren en wetten? Als je deze begrippen niet kent, dan moet je maar eens langsgaan bij Thomas. Die weet alles over het met een zeis maaien van de Karinthische almen. Tijdens zijn cursus zeismaaien leer je alles over dit oude ambacht. Met een zwaaiende beweging kun je met een zeis lang gras maaien. Wanneer het gras na wat oefeningen letterlijk aan je voeten ligt, heb je het goed gedaan. 

 

Voor het werk word je in biosferenpark Nockberge trouwens flink beloond. Tijdens de zogenaamde 'Måderjause' serveert boerin Elisabeth haar zelfgemaakte specialiteiten. Een smakelijke afsluiting van een fijne dag in de Nockberge. De zeis kan nu voldaan aan de muur worden gehangen.

Daniel Zupanc
Magische Momente Sommer, Watschiger Alm

Region Mittelkärnten
Magische Momente Sommer, Hörfeldmoor

Hörfeldmoor

Hörfeldmoor

Region Mittelkärnten
Magische Momente Sommer, Sörger Wasserfall

Sörger Wasserfall

Sörger Wasserfall

Hoeveel natuur zit er in je?

Een hele dag in je eentje en in nauw contact met de natuur - dat kan in de Nockberge. Het begint met een avontuurlijke wandeltocht. Eenmaal op de bestemming aangekomen, sta je voor een echte uitdaging: het bouwen van een onderkomen. En daarvoor kun je alleen materiaal gebruiken dat de natuur te bieden heeft. Maar geen zorgen, je bent niet helemaal alleen, de ervaren ranger helpt graag een handje. 

 

Als deze klus is geklaard, wordt het tijd om een vuurtje te stoken. Even later kun je dan de zelf gevangen forellen gaan grillen. Tijdens het smullen rond het warme vuur ontstaat een gezellige sfeer. Er wordt flink gepraat en gelachen. Het gezamenlijke avontuur in de natuur schept een band en zorgt voor bijzondere momenten. 

Hoe de natuur in het glas komt

Bij dit 'magische moment' smaakt het natuurlijk. Christoph Höfer biedt op zijn boerderij interessante inkijkjes in de melkverwerking en zijn zeer speciale bedrijfsfilosofie. De biologische boerderij ligt hoog boven de idyllische Urbansee. Na een wandeltocht door bossen en weilanden aan de voet van de Simonhöhe kom je aan bij een kleine kaasmakerij. 

 

Van de melk van koeien, schapen en geiten worden hier met veel zorg en aandacht allerlei zuivelproducten gemaakt. Proef en geniet van deze natuurlijke lekkernijen met bijzondere namen als 'Bunter Hund im Morgenland' (roomkaas van schapenmelk) of 'Beste Freundin ganz im Glück' (abrikoos-vanille-yoghurt). 

Zwierig door het Pöllatal

De regio Katschberg met het beschermde natuurgebied Pöllatal is een nieuwkomer onder de 'magische momenten'. Met zijn almen, ravijnen, bergtoppen en wateren, is het een natuurjuweeltje dat dit keer met de e-bike wordt verkend. De route slingert door een idyllisch bos, langs glinsterende beekjes, vrolijk grazende koeien en schilderachtige open plekken. 

 

Op een van deze uitnodigende plekken kun je in het zachte gras volop genieten van een picknick. Je hoort alleen het vrolijke getjilp van de vogels. Verder niets. Want ter bescherming van de rijke flora en fauna is het Pöllatal in de zomer gesloten voor gemotoriseerd verkeer. 

De 20 'magische momenten' die van begin mei tot half oktober worden aangeboden, zijn de beste voorbeelden van bijzondere natuurbelevingen in Karinthië. Gedetailleerde informatie en uitgebreide verhalen vind je op: www.berglust.at

De gediplomeerde 'Natur-Aktiv-Guides' kunnen ook worden geboekt voor individuele tochten. De guides verklappen hun tips, ideeën en favoriete tochten op: www.guides.kaernten.at 

Het weer vandaag, 31. March 2020

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy