Gewoon 'weer even kind zijn'

Samen het vers gebakken brood uit de houtoven halen, onder een strakke hemel zoete bessen plukken voor de picknick of zelfgemaakte papieren bootjes te water laten - in Karinthië kun je gewoon 'weer even kind zijn'. Hier in het Zuiden, waar je jaren geleden als kind op vakantie ging en waar je tegenwoordig met je eigen kinderen weer graag naartoe gaat. Om de mooiste herinneringen aan die tijd te delen, samen weer te doen herleven of helemaal opnieuw te ontdekken. Aan de zonnige zuidzijde van de Alpen kan dat volop.

Geschmack der Kindheit - Apfelernte Mostbarkeiten

Apfelernte Mostbarkeiten

Zeven keer genieten

Weer even kind zijn - dat gaat in Karinthië heel makkelijk. Zeven ideeën om uit te proberen en (opnieuw) te ontdekken.

1. Zin in een zomerpicknick?

Alleen al van de voorbereidingen voor een picknick onder het zuidelijke zonnetje word je heel blij. Verse bessen plukken, heerlijk geurende baksels maken en een kijkje nemen in oma's koelkast. Zij heeft vast wel wat spek en kruidige almkaas voor de picknickmand. De Karinthische Alpen-Adria-keuken biedt tal van heerlijke producten! Even later fiets je door de heerlijk warme zomerlucht naar je favoriete plekje, dat er nog steeds precies zo bij ligt als toen. Dat roept plezierige herinneringen op. Bij zoveel natuurpracht laat je de auto natuurlijk staan. Voor de terugreis pak je gewoon heel comfortabel de trein of de boot.

2. Werp je hengel uit!

Hoe ging dat ook al weer, zelf een hengel maken? Precies. Je hebt een lange, flexibele tak nodig, wat fijn draad een haakje en een beetje handigheid. Laat het aas maar zakken in het zuivere water boordevol Karinthische zoetwatervissen! Nu gewoon stil zijn en een beetje geduld hebben tot er een vis toehapt. En van pure opwinding duik je zelf in een van de ruim 200 warme en drinkwaterzuivere zwemmeren van Karinthië. Trouwens: de meest bekende vis hier, is de Karinthische Lax'n - een meerforel. Deze delicatesse en de uitstekende producten van de boeren uit de regio, vormen een prima combinatie. En voor een heerlijke afronding is een glas fruitige Karinthische wijn een aanrader.

3. Het boerenleven. Kunnen we een handje helpen?

Vakantie op de boerderij - je zult je bepaald niet vervelen. Verse melk bij het ontbijt. Ooit geprobeerd zelf een koe te melken? Met een beetje hulp is dat niet zo moeilijk. En om aan het idee te wennen, kun je de koeien misschien eerst wat vers gemaaid hooi serveren. En wie ijverig meehelpt, mag vast en zeker ook een keer meerijden op de tractor. Wat een pret, net als toen! 

4. Gouden baksels en meer

Ooit keek je nieuwsgierig mee over de schouders van die aardige gastvrouw, wanneer ze brood bakte. En wachtte je met spanning af, tot het brood goudbruin uit de oven werd gehaald. Met die karakteristieke geur die daarna in het hele huis hing. Een geur die mooie herinneringen aan zorgeloze vakanties doet herleven. Trouwens: de Slow Food Travel belevingsprogramma's onthullen nog meer over de smakelijke Alpen-Adria-keuken. 'Goed. Puur. Fair.' Dat is kort samengevat hoe in Karinthië regionale lekkernijen worden verfijnd en bereid. 

Tine_Steinthaler_Kaernten_Werbung
Pyramidenkogel in Keutschach

Pyramidenkogel

Franz Gerdl; Kärnten Werbung
Heiligenblut mit Blick auf den Grossglockner

Grossglockner

Franz Gerdl; Kärnten Werbung
Lamatrekking am Katschberg

Katschberg

5. Op blote voeten in de bergen

Blootsvoets door de groene weiden lopen, de zachte, met mos bedekte bosgrond voelen en giechelen wanneer de dennennaalden onder je voeten kietelen. Georganiseerde blote-voeten-wandelingen worden bijvoorbeeld in biosferenpark Nockberge georganiseerd. En een weldadig speik-voetenbad is inbegrepen. 

6. Wanneer dromen vleugels krijgen

Een prachtig hoogtepunt: een bezoekje aan de Pyramidenkogel - de grootste houten uitkijktoren van Europa. Hier ligt de Wörthersee aan je voeten. En als je nu echt het gevoel wilt krijgen dat je vleugels hebt, probeer dan de 'Fly-100'. Met deze kabelbaan met een lengte van 100 meter suis je ruim 70 meter naar beneden.

7. Het hoogste nastreven

Als kind zoek je vaak het meest avontuurlijke op. En als het toen niet allemaal haalbaar was, waarom dan niet vandaag? Wat dacht je bijvoorbeeld van een ballonvaart over de zuidelijke dalen en meren, een beklimming van de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, of een onvergetelijke wandeltocht in combinatie met een van de 16 Karinthische zomerbergbanen? In Karinthië komen lang gekoesterde kinderdromen uit. 

Uiteindelijk krijg je een gevoel van geborgenheid. Hier in Karinthië, kun je 'weer even kind zijn'. En daar word je vrolijk van. Dat is te zien aan die zonnige glimlach. Zorgeloos, net als toen.

 

Het weer vandaag, 03. December 2023