Langeafstandswandeling in Karinthië
bij de Millstätter See

We hebben er lang naar uit gekeken, maar vandaag is het zover: onze wandeldate! Het is inmiddels een traditie geworden. Anna en ik verkennen samen regelmatig een voor ons nieuwe route in Karinthië. Dit keer is het etappe 2 van de langeafstandswandeling Via Paradiso bij de Millstätter See (14,1 km; 586 hoogtemeters klimmen /589 hoogtemeters dalen). We hebben ontzettend veel zin om vandaag weer samen door de natuur te banjeren. De gekozen route is niet al te pittig, zodat er ook voldoende gelegenheid is lekker bij te kletsen en goed te kunnen genieten van het indrukwekkende landschap tussen bergen en meer. Of het echt het paradijs is? We gaan het beleven!

Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Nog even rustig de route bekijken en dan de paden op!

Hier meteen nog een paar feitjes voordat we het paradijs betreden:

de Via Paradiso loopt rondom de Millstätter See en bestaat uit vier dagetappes. De route start in Döbriach en eindigt na 55 kilometer vol onvergetelijke indrukken en ervaringen bij het Sternenbalkon op de Mirnock. Wij kozen voor etappe 2, een tocht van 14,1 kilometer van Millstatt naar Seeboden. Onze wandeldag begint vlakbij Badehaus Millstätter See, direct aan de Millstätter See. Op weg naar het klooster slaan we nog wat fijne versnaperingen in bij de charmante boerderijwinkel van nockfranz, die een mooi assortiment hoogwaardige producten uit de omgeving aanbiedt. In deze contreien is er veel aandacht voor ‘Slow Food’. Millstatt en Seeboden zijn zelfs zogeheten slow food villages, plaatsen waar genieten van het goede leven en alles wat daar volgens de slow food-filosofie toe behoort centraal staat. We zien af van de klassieke wandelproviand en nemen wat zoete biobaksels mee, aangezien we goed hebben ontbeten en van plan zijn onszelf na de wandeling te belonen met een diner aan het meer. 

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Voor wandelproviand zit je goed bij de boerderijwinkel van nockfranz, naast het klooster

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Een paar stappen verderop kunnen we ons al voor de eerste keer vergapen. Het imposante benedictijnenklooster is een van de bekendste bezienswaardigheden van Millstatt en behoort tot een van de mooiste romaanse bouwwerken in Karinthië. Een kijkje in de kloosterkerk is ook zeker de moeite waard. Hier bevinden zich de belangrijkste kunsthistorische parels van de streek. Bovendien vormt de kerk de prachtige coulisse voor de tot ver buiten de deelstaat bekende Musikwochen Millstatt

Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Wandelen rond het imposante klooster van Millstatt

Op de door beeldschone booggewelven omringde binnenplaats slaapt een hond in de schaduw van de indrukwekkende vijfhonderd jaar oude lindeboom. Kan het nog idyllischer? Zijn we nú al in het paradijs beland?

Een paar meter verderop bereiken we de schaduwrijke zijweg richting de Schluchtweg, die parallel aan de Riegerbach loopt en enkele andere bewegwijzerde wandelroutes kruist. Zo wandel je op delen van de Schluchtweg en de Via Paradiso, die voortvloeide uit de Millstätter See Höhensteig (met nieuwe uitkijkpunten, een route dichter langs het meer en dankzij de geringe hoogtemeters ook ideaal voor beginners), ook op de Domitian Pilgerweg.
 

Via trappen, smalle weggetjes, houten bruggen en bospaden lopen we als door een groene tunnel met lichte klim langs de kabbelende Riegerbach richting Obermillstatt. Het water van de beek zorgt niet alleen voor een rustgevend achtergrondmuziekje, maar zorgt ook voor een aangename, wat koelere temperatuur. Het lijkt een warme zomerdag te worden. Misschien hadden we toch iets vroeger aan onze wandeling moeten beginnen.

Een paar gezinnen kruisen ons pad. Ook zij genieten zichtbaar van het ‘bosbaden’, zoals een wandeling door het bos met bewuste aandacht voor de natuur tegenwoordig wordt genoemd. 

De route voert langs enkele opvallende klankkunstwerken die mooi in het landschap opgaan en erom vragen ze even uit te proberen. Na ongeveer een uur bereiken we een gedenkkruis met een schitterend uitzicht. We zien voor het eerst de glinsterende Millstätter See voor ons liggen en laten onze blik over de in de verte gelegen ‘sportberg’  Goldeck glijden. Even verderop zien we een oud houten huisje met nieuwe bijenkorven. We wandelen lekker door over het bospad en kletsen heel wat af. Nu en dan gaan we zo op in ons gesprek dat we even onze mobiel erbij moeten pakken om de routebeschrijving te checken. Gewoon om zeker te weten dat we nog goed gaan. Even later wacht ons opnieuw een adembenemend uitzicht over meer en bergen. Kippenvel! Iets anders wat steeds terugkeert, zijn de gaarden met appelbomen vól met appels. Mhhh, hoe zat dat ook alweer met die appel en het paradijs?
 

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Kunstwerken van de voormalige klankroute

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Fijn, zo samen een dagje wandelen

We passeren Biohof Portisch, een bedrijf van de familie Glawischnig, de drijvende kracht achter nockfranz en de Alexanderhütte met zijn heerlijke producten en gerechten van slow food-kwaliteit, eveneens verbonden aan de kaasmakerij Kaslabn in het nabij gelegen Radenthein. 
 

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Beloning na de klim door het bos: het uitzicht op de Millstätter See

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Dit deel van de route lopen we in de schaduw van machtige sparren, met vrijwel altijd het meer in zicht

Ute Zaworka
Via Paradiso

Pauzesnack: biologische kaneelbroodjes, chocolademuffins en appels

De route voert ons steeds weer omhoog en omlaag langs mooie uitkijkpunten met uitzicht op de Millstätter See. Maar er is meer. Zo geven boerderijen, kerken en bijzondere bouwwerken ons onderweg een bijzonder kijkje in een levendig stuk geschiedenis. Een rondje door het schilderachtige Treffling is zeker de moeite waard.

TIP: Wie onderweg ergens iets wil eten, kan terecht bij de Trefflinger Wirt, waar elke vrijdag angusburgers op het menu staan. En bij de Milchgenuss Hütte van de familie Schneider en de boerderijwinkel van Bauerngreißlerei Löscher vind je allerlei lekkers voor thuis.
 

Onze volgende stop is al in zicht:

Burg Sommeregg in Seeboden, waar ‘s zomers heuse riddertoernooien worden georganiseerd. Met een markt, acrobaten, jongleurs en ridders te paard lijkt het alsof je zo de Middeleeuwen binnen wandelt. De trommels en trompetten tetteren ons na uren van stilte in één klap terug in de realiteit.

De laatste kilometers.

Na ongeveer zes uur wandelen komen we in het Blumenpark aan, direct aan het meer. We doen onze wandelschoenen uit en dompelen onze voeten in het frisse water. Héérlijk!

TIP: Als je bij een bij de Millstätter See Inclusive Card aangesloten accommodatie overnacht, betaal je slechts € 3,- per persoon.

We pakken de Nockmobil terug naar Millstatt, een deeltaxi die je van tevoren telefonisch of online kunt boeken.
Zorg ervoor dat je minstens 60 minuten van tevoren boekt. Instappen doe je bij een van de 600 haltes.

Voor een rit van ongeveer 20 kilometer met 2 personen betaalden we € 14,-.

Hoe kun je de dag beter afsluiten dan op een van de fijne terrassen aan de Millstätter See? Wij kiezen voor restaurant L’Onda in het eerste ‘Kärnten Badehaus’ in Millstatt. In de zomer is het wel aan te raden hier op tijd te reserveren. Onder het genot van vers gevangen vis, rijkelijk gevulde Kärntner Käsnudel en een fantastisch uitzicht over het meer nemen we de dag door. Wij hebben het paradijs vandaag gevonden!

c_Ute Zaworka
Via Paradiso: Weitwandern für Einsteiger

Dat hebben we dik verdiend: dineren aan het water bij Badehaus Millstätter See

c_Ute_Zaworka
Via Paradiso

Wij houden van traditionele kost: Karinthische visspecialiteiten en Kärntner Käsnudel

"

“Achteraf balen we er een beetje van dat we er niet nog een dag aan vastgeplakt hebben. We hadden graag nog een etappe van de Via Paradiso willen lopen. Ook een overnachting in een van de bivakken, zoals de Biwak Garten in Seeboden, was echt tof geweest. Een idee voor onze volgende wandeldate!” 
 

"

De Via Paradiso in één oogopslag

Afstand:

55 kilometer

Hoogtemeters:

afhankelijk van de etappe tot 650 meter

Etappes:

4 dagetappes van elk maximaal 15,5 km

Niveau:

makkelijk, hier en daar gemiddeld

Highlights:

zacht glooiend, culinaire tussenstops, vlakbij het meer

Begin-/eindpunt:

van Döbriach aan de Millstätter See naar Alpengasthof Bergfried/Sternenbalkon

Wandelportaal Karinthië:

Ontdek de berghutten van Karinthië:

Bijzondere accommodaties:

Over de auteur: Ute Zaworka

Natuurlijk ga ik in de winter ook graag skiën, maar in de zomer ben ik echt in mijn element. Ik draag graag slippers en een korte broek, en breng mijn vrije tijd het liefst buiten door, in de natuur. In mijn eigen tuin, al suppend op een meer, wandelend door de Karinthische bergen en op de golfbaan.

Karinthië heeft zoveel moois en bijzonders te bieden qua natuur, maar zeker ook op culinair en cultureel vlak. Dat móet gedeeld worden, wat mij betreft, zodat ook anderen ervan kunnen genieten.

En aangezien ik heel erg van schrijven hou en fotograferen mijn hobby is, deel ik mijn verhalen graag online!


Verhalen uit de regio