Overweldigend:
langeafstandswandeling met uitzicht op meer en maan

Je kunt je nog zo goed voorbereiden op je wandeling, maar als het weer niet meewerkt, ben je nergens. Wanneer ik rond 8.00 uur in Döbriach aan de Millstätter See local Anna tref om etappe 13 van de Alpe-Adria-trail te gaan lopen, komt het met bakken uit de hemel. Die 23 kilometer gaat ’t niet worden vandaag... 
 

De komende dagen wordt echter zon voorspeld en voor vannacht heb ik al een geweldige accommodatie aan het meer geboekt. Die regen kan de pret niet drukken, in tegendeel zelfs. 
Er valt hier in de omgeving ook met slecht weer genoeg te zien en te beleven. Ik kies voor Sagamundo, het huis der verhalen in het dorp Döbriach. Hier kom je van alles te weten over de sprookjes en sagen uit de streek. Een fantastisch uitstapje voor gezinnen, maar ook als volwassene kun je je hier prima vermaken. Je ontmoet er de bosfee Florauna en de Mirnock-reus, luistert naar het lied van de vreemde man in de berg en treedt in het spoor van de plaatselijke historicus Matthias Maierbrugger. Met multimediashow, een eigen app en een spannende puzzel met geheimschrift en 3D-bril. 

 

Een verborgen oase: Biwak Schilf

Eveneens het bezoeken waard zijn het Granatium, kaasmakerij Kaslabn in Radentheim, het Badehaus aan de Millstätter See en kunstenaarsstad Gmünd met het Porsche Museum
 
Badehaus Millstätter See

Aan het einde van de middag check ik in bij Biwak Schilf, pal aan het meer

Het is liefde op het eerste gezicht.
Een klein houten huis met terras aan het water, waar je vanuit het riet wordt verwelkomd door het vrolijke gesnater van jonge eenden en zwanen. Ik open de deur, snuif de heerlijke geur van dennenhout op en laat me op het bed vallen. Door het zijraam kijk ik uit op het meer en het dakraam boven me biedt een heldere blik op de lucht. Of ik morgen fit en fris aan ons wandelavontuur begin, valt te bezien, want het liefst blijf ik de hele nacht wakker om zo lang mogelijk van deze magische plek te kunnen genieten. Ik had trouwens geen citronellakaarsen hoeven kopen: ondanks de ligging aan het water heb ik geen mug gehoord of gezien.
 

De volgende storm is in aantocht, maar het is warm genoeg om nog even buiten op het terras neer te strijken. De wolken worden groter en donkerder, in de verte hoor je het lachen van kinderen. De Millstätter See wordt omgeven door bergen, als water in een notendop.

Ute Zaworka
Biwak Schilf Picknick

Een goed gevulde picknickmand voor vanavond

Ute Zaworka
Biwak Schilf Picknick

Ingelegde groenten en een fijne fles wijn

Tegen 18.00 uur wordt de geboekte maaltijd gebracht.
Ik ben blij verrast. Voor me staat een picknickmand vol heerlijke regionale producten:  ingelegde groenten, spek, worst en kaas. Plus gebak, appels en... een fles mousserende wijn.
 

In totaal zijn er rond de Millstätter See zes bivakken te boeken. Deze romantische retraites zijn de perfecte plek voor een korte break met z’n twee. Achterin is er een kleine badkamer met toilet en wastafel. Voor stromend water ben je alleen wel aangewezen op de kraan buiten. Maar wie heeft er een douche nodig, als je zo vanuit je huisje het meer in kunt springen?

Zodra het begint te schemeren, kruip ik in het comfortabele bed, klaar om door het dakraam te genieten van de fonkelende sterrenhemel. De onweerswolken zijn inmiddels verdwenen en dus baad ik de hele nacht in het licht van de volle maan.

De volgende ochtend word ik onder een strakblauwe lucht en stralend zonnetje door Anna begroet. Voordat we aan onze tocht beginnen, ontbijten we bij Hotel Post in Döbriach, dat bij Biwak Schilf hoort.

De 23 kilometer lange etappe 13 van de Alpe-Adria-trail start bij de Alexanderhütte op 1.786 meter hoogte. Vanuit daar wandel je door de prachtige Millstätter Alpe terug naar Döbriach.

We starten om 8.30 uur bij de Nockmobil-halte in het centrum van Döbriach. Anna heeft gisteren een deeltaxi voor ons geboekt, zodat we slechts een half uur doen over de eerste duizend hoogtemeters. Peter, onze praatgrage chauffeur, windt er geen doekjes om: “Poeh, da’s een mooi stuk lopen!” Fijn dus, dat hij ons al een stuk op weg helpt.
Naast praktisch is de Nockmobil ook milieuvriendelijk én zeer betaalbaar, als je overnacht bij een aangesloten accommodatie rond de Millstätter See. Want met de Millstätter See Inclusive Card kost een ritje zo’n € 3,-. Er zijn 600 haltes verspreid over de hele regio. Boeken kan online, via de app of telefonisch. 
 

Helemaal naar het startpunt van de Alpe-Adria-trail, de drie zuilen waaraan je elk van de 43 etappes kunt herkennen, kan de Nockmobil ons echter niet brengen. We stappen uit bij de iets lager gelegen Schwaigerhütte en leggen via een bospad de resterende hoogtemeters af. Dertig minuten later worden we bij de Alexanderhütte beloond met een adembenemend mooi uitzicht. Er zijn maar weinig plekken waar je de voor Karinthië zo kenmerkende mix van meren en bergen beter kunt bewonderen dan hier. En daar bij de Alexanderhütte begint het ‘Pad der liefde’, met als eindbestemming de Lammersdorfer Hütte. De route voert langs zeven stops die inspireren even stil te staan bij de liefde en er samen over te praten óf je gedachten op te schrijven in een van de boeken die in weersbestendige houten kisten klaarliggen.
 

Perfect wandelweer, een strakblauwe lucht en een ongekend weids uitzicht. We doen enkele stops van het ‘Pad der liefde’ aan, lopen langs de Millstätter Hütte en bereiken dan, na een klim van ongeveer een uur via grind- en rotsachtige paden, onze eerste top en daarmee ook het hoogste punt van onze wandeltocht: de 2.100 meter hoge Kamplnock. Als beloning worden we getrakteerd op een imposant uitzicht over de Karawanken, de Julische en Karnische Alpen, Nationaal Park Hohe Tauern en de Gurktaler Alpen.

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Startpunkt

Officieel startpunt van etappe 13

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Almrosen

Alpenrozen voorzien de grijs-groene Nockbergen van kleur

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Millstaetter Huette

Een pittoresk plaatje: de Millstätter Hütte

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Gipfelbuch am Kamplnock

De eerste top bereikt. Het bewijs: mijn bijdrage in het boek op de Kamplnock

Vanaf daar lopen we urenlang over de open bergkam. De natuur speelt hier de hoofdrol. De bergen, de Millstätter See, ik kan niet ophouden met kijken. De dieprode alpenrozen staan in bloei en trekken bontgekleurde vlinders aan. Een paar koeien hier, een marmottenhol daar, een muzikaal intermezzo bij het Obermillstätter Almkreuz. 

Opvallend zijn de glinsterende granaatsteentjes overal langs de route.

Nergens anders in Europa vind je die. Een spectaculair eerbetoon daaraan is de imposante Granattor, een uniek uitkijkpunt waar iedereen maar wát graag een foto maakt. 
De volgende kilometers verlopen rustiger. We besluiten al het lekkers van de Lammersdorfer Hütte over te slaan en meteen te beginnen aan de klim naar het Jufenkreuz (1.802 meter).

 

Nu de middag is aangebroken zijn we dankbaar dat de route een bospad inslaat en we in de schaduw wandelen. Op de top genieten we van een appeltje, een mueslireep, water en wat bananen. Een welkome energieboost voor het volgende stuk.

Door het bos gaat het nu gestaag naar beneden, het dal in. In totaal dalen we tijdens deze etappe 1.700 meter. We hebben van tevoren al besloten dat we voor de laatste drie kilometer, van Matzelsdorf naar Döbriach, weer een Nockmobil pakken. 

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Anstieg zum Jufenkreuz

Door het bos omhoog, naar het Jufenkreuz

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Blick auf Doebriach

De eerste blik op onze eindbestemming: Döbriach

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13

YES: laten we de natuur achterlaten zoals we deze aantroffen!

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Fichtenzapfen

De granaatstenen maken plaats voor sparappels

We willen de dag aangenaam afsluiten met een duik in de Millstätter See. En dus slaan we het uitkijkpunt Hohe Wand en de Jungfernsprung over. Terugdenkend aan Sagamundo en de verhalen waaraan deze plekken hun naam danken, is dat me na een overweldigende dag op de berg sowieso veel te dramatisch. 

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Mirnock

Aan het eind van onze tocht rijst de machtige Mirnock voor ons op

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Doebriach

Döbriach is in zicht, en daarmee ook de verfrissende duik in de Millstätter See

Ute Zaworka
Alpe-Adria-Trail Etappe 13 Ziel

Gehaald! Anna en ik blikken terug op een geslaagde dag

Culinaire tips op de top:
Pauzeer in de Alexanderhütte of Lammersdorfer Hütte – allebei absolute Slow Food-toppers.

Etappe 13 I Alpe-Adria-Trail

Duur:

7:30 uur

Lengte:

23 kilometer

Klimmen:

516 meter

Dalen:

1.726 meter

Wandelportaal Karinthië:

Over de auteur: Ute Zaworka

Natuurlijk ga ik in de winter ook graag skiën, maar in de zomer ben ik echt in mijn element. Ik draag graag slippers en een korte broek, en breng mijn vrije tijd het liefst buiten door, in de natuur. In mijn eigen tuin, al suppend op een meer, wandelend door de Karinthische bergen en op de golfbaan.

Karinthië heeft zoveel moois en bijzonders te bieden qua natuur, maar zeker ook op culinair en cultureel vlak. Dat móet gedeeld worden, wat mij betreft, zodat ook anderen ervan kunnen genieten.

En aangezien ik heel erg van schrijven hou en fotograferen mijn hobby is, deel ik mijn verhalen graag online!


Verhalen uit de regio