De 1e Mountain Yoga Trail van Karinthië op een hoogte van bijna 2.000 meter

Ik wandel het bergstation van de Brunnach-kabelbaan (op ca. 2.000 meter hoogte) uit. De dag is net pas begonnen en ik snuif de gezonde berglucht op. Ik geniet van de eerste zonnestralen op mijn gezicht terwijl ik om me heen kijk. Het prachtige uitzicht over de glooiende bergtoppen van de Nockberge doet me goed. Ik glimlach naar de ouders aan de rand van de speeltuin, waar al een paar vroege vogeltjes druk aan het spelen zijn en loop richting het idyllische waterreservoir.  De zon glinstert in het water. Hier start de Mountain Yoga Trail en dus de reis naar mezelf. Ik haal nog eens diep adem. 

De Mountain Yoga Trail ligt midden in het UNESCO biosferenpark Nockberge. Op een plek waar mensen altijd al in volledige harmonie met de natuur gewerkt en geleefd hebben. Hier worden zeldzame dieren en planten met respect behandeld en beschermd. In het biosferenpark hebben ze eerbied voor de diversiteit van de natuur en zorgt men zorgvuldig voor het behoudt hiervan. Het is dan ook dé plek voor een yoga of mindfulness-sessie in de natuur.

Om helemaal in het hier en nu te komen, wandel ik eerst langs het waterreservoir. Vandaag wil ik met mindfulness beginnen en daarbij mezelf, mijn persoonlijke behoeften en mijn directe omgeving bewust(er) gaan waarnemen. Water heeft altijd al een kalmerend effect op me gehad, van kinds af aan vind ik water iets magisch hebben. Ik kom bij de rand en ontdek een boel boomkikkervisjes, wat leuk! Nog een keer diep in- en uitademen en ik ben klaar om te beginnen.

Mountain Yoga Trail Kaulquappen

Yoga. Voor meer balans in het leven

Yoga is pas sinds een paar maanden onderdeel van mijn leven geworden. Iedereen maakt  wel eens turbulente en drukke tijden door. Dan bieden mijn yogaoefeningen me houvast. Ik voel me weer geaard en yoga brengt me weer in balans. Mijn opvouwbare, lichtgewicht yogamat heb ik daarom altijd bij me. Ik vind het fijn om overal mijn asana's te kunnen doen, het leven van alledag los te laten en nieuwe energie te halen uit de natuur. Hier, midden in het biosferenpark, waar de harmonie tussen mens en natuur centraal staan, is de Mountain Yoga Trail dé plek om even te ontsnappen aan de turbulente en soms ingewikkelde wereld.

Ervaar de stille kracht van de natuur

Op tien yogaplekken in de gezonde buitenlucht kan ik asana's beoefenen. Elke oefening richt zich op de verschillende energiecentra in het lichaam waar de energiestroom tussen lichaam en geest geregeld wordt. Ik ben nog steeds een beginner, maar dat maakt helemaal niet uit, want het perfect uitvoeren van de oefening is niet het doel. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste is om even de tijd te nemen en nieuwe energie op te doen. Luister naar je lichaam en voel de nieuwe energie. 

Ik sta in de berghouding en hoor het geritsel van een zacht zomerbriesje in de bomen. Ergens fluit er een vogel, verder is het doodstil. Ik voel de spanning in mijn spieren en concentreer me op mijn ademhaling. Er valt een last van me af. Ik probeer alle storende gedachten los te laten. Inademen - uitademen. Ik voel de grond onder mijn voeten en concentreer me op het uitvoeren van de oefeningen.

Maak ruimte voor nieuwe ervaringen

Bij de yogapose ‘staande vooroverbuiging’ focus ik me op de enorme lariksboom achter me. Deze oefening is niet alleen een weldaad voor de achterkant van mijn benen en mijn rug, maar ik ervaar in volle heigheid de rust die deze boom en plek uitstralen. Een gevoel van diepe voldoening overvalt me. Tijdens de volgende oefeningen voel ik me steeds vrijer en onbezorgder. Ik heb de behoefte om negativiteit los te laten. Ik geniet van een intense geur geur van wilde bloemen en kruiden.

Geneeskrachtige kruiden langs de trail

Aha, dus zo ruikt het ’s zomers in de bergen; die zuivere Alpenlucht vermengd met de geur van de bergkruiden die langs de Mountain Yoga Trail groeien. Op de op een na laatste  yogaplek oefen ik mijn favoriete yogahouding. Tijdens de ‘Neerwaartse Hond’ voel ik de energie door mijn hele lichaam stromen. Dan wandelt er een ranger van het biosferenpark langs. Ik maak van de gelegenheid gebruik en stel hem wat vragen over de geneeskrachtige kruiden die ik hier heb gezien. Wat weet hij er veel van, ongelooflijk! Hij stelt zich voor als Jonathan. Jonathan wijst me nog andere kruiden, bloemen en planten aan en vertelt me van alles over de (kalmerende) werking ervan.

Midden op de bergweide vinden we de jeneverbes. Deze plant staat bekend om zijn kalmerende werking én wordt gebruikt bij het maken van gin. Dan zie ik ook wat St. Janskruid. De olie van deze veelzijdige plant heeft een gunstige werking op de mentale gezondheid en kan helpen bij depressiviteit. Jonathan vertelt honderduit over alle  bijzonderheden van de fauna en flora in het park, ik luister geboeid. Hij wijst me op een bloeiend duizendblad en vertelt over het bloedzuiverende, ontstekingsremmende en bloedstollende effect van de bladeren ervan. Heb je spijsverteringsproblemen? Maak dan thee van de bloemen, dat helpt je er zo vanaf.

Dan komen we bij alweer een van de laatste stops van de Mountain Yoga Trail. Ik denk dat ik deze pose maar oversla. De Hoofdstand: daar ben ik volgens mij nog helemaal niet klaar voor. Ik wandel dus lekker verder, en breng het ‘niets moet, alles mag’ goed in de praktijk. Maar Jonathan zet zijn rangerhoed af, knielt en maakt zonder enige moeite een elegante hoofdstand. Het is fijn om mensen te ontmoeten die de balans in hun leven hebben gevonden en hun lichaam zonder problemen ondersteboven kunnen zetten. Jonathans grijns is goud waard.

Meditatie - een stap naar positiviteit en geluk

Het ontstaan van de Mountain Yoga Trail

Anja Krois houdt van bewegen, is afgestudeerd in de ‘Spiraldynamik®’ en bewegingswetenschapper. Maar bovenal is Anja yogadocente in hart en ziel. Ze heeft de Bad Kleinkirchheimer kabelbanen dan ook met veel liefde en al haar expertise ondersteunt bij het opzetten van de Mountain Yoga Trail, en heeft van het eerste tot en met het laatste yogastation iets unieks weten te creëren. De Trail brengt je mindfulness in het alledaagse leven, een fijne yogasessie of gewoon een fijne break en is geschikt voor elk niveau.

 

Meer informatie en handige (video)instructies over de yogaplekken en de poses vind je hier.


Foto's en tekst:

Anita Janesch


Verhalen uit de regio