Alpe-Adria Trail: Van de Großglockner naar de zee

De volledig bewegwijzerde Alpe-Adria-Trail is een grensoverschrijdende, circa 750 km lange ontdekkingsreis vol afwisseling door drie landen – Oostenrijk, Italië en Slovenië – en drie culturen.

Van de voet van de majestueuze Großglockner tot aan de azuurblauwe zee. Met uitzichten op een evenwichtige mix van schitterende natuur, alpine wateravonturen en een fascinerende dieren- en plantenwereld. Langs meren, beken en rivieren naar het eindpunt, de Adriatische Zee. En wat daarbij heel handig is: Het Alpe-Adria-Trail boekingscentrum is behulpzaam bij de uitvoering en organisatie van de gewenste tochten.

Vanaf de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de 3798 meter hoge Großglockner, tot aan de Adriatische Zee. In 43 etappes, elk met een lengte van ongeveer 17 km, loopt de trail door Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië. Begeleid door het milde klimaat, dat veel zonuren en aangename temperaturen belooft. In totaal ongeveer 750 kilometer in zuidelijke richting. De Alpe-Adria-Trail Infopoints - in de vorm van telkens drie zuilen op een platform - die in elke etappeplaats staan, geven gedetailleerde informatie over de betreffende locatie en etappe.

Wandelliefhebbers kunnen heel eenvoudig met een telefoontje naar het Alpe-Adria-Trail boekingscentrum of een muisklik op www.alpe-adria-trail.com hun favoriete wandelroute boeken. Ze kunnen hierbij kiezen uit diverse arrangementen. Ook kunnen ze na een persoonlijk advies hun eigen individuele wandeltocht samenstellen. Ook tussen de reisliteratuur is de Alpe-Adria-Trail te vinden: twee in de Duitstalige boekhandels verkrijgbare wandelgidsen geven waardevolle tips en informatie voor de persoonlijke planning. De gratis Alpe-Adria-Trail app is onderweg een goede begeleider, maar ook een ideaal online hulpmiddel om thuis al de wandeltocht te plannen.

De weg zelf is het doel

Het geografische eindpunt van de Alpe-Adria-Trail is Muggia, iets ten zuiden van de koninklijke en keizerlijke havenstad Triëst. De trail volgt het water in al zijn vormen, van het eeuwige ijs van de Großglockner via watervallen, rivieren en meren tot aan de zee. De paden waren er eigenlijk altijd al, maar nu zijn ze voor het eerst in hun totaal in kaart gebracht. Wie niet het hele traject wil afleggen, kiest bijvoorbeeld de favoriete etappes in de 'Hof van Eden', die één ding gemeenschappelijk hebben: het hemelse uitzicht, de prachtige natuur, schitterende zwemmeren, majestueuze bergtoppen en aan het einde de azuurblauwe Adriatische Zee.

De eerste stap

De eerste acht etappes lopen in Karinthië door het zonnige, idyllische Mölltal, met unieke panorama-uitzichten op het indrukwekkende berggebied tussen de enorme drieduizenders. Er wordt gestart aan de voet van de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, in het nationale park Hohe Tauern. Vanaf daar loopt de trail verder naar Heiligenblut, tot aan Großkirchheim. Hier komt u langs de watermolens van Apriach, die getuigen van het kommervolle leven van de boerenbevolking van de 17e eeuw tot in de vorige eeuw. Ook de middeleeuwse kunstenaarsstad Gmünd ligt aan de route.

Eén van de mooiste wandelgebieden van Karinthië is de Millstätter Alpe. Dat ligt aan zijn zachte rondingen en aan het prachtige uitzicht op de lagergelegen Millstätter See, het op één na grootste zwemmeer van Karinthië. Bovendien bent u dan ook al in het vriendelijke landschap van het biosferenpark Nockberge met de bekende thermenplaats Bad Kleinkirchheim, waar de etappes 15 en 16 doorheen lopen. Arriach beroemt zich op het feit dat het het geografisch middelpunt van Karinthië is. En het is het startpunt van de etappe die naar de Gerlitzen Alpe leidt. Na een blik op de Ossiacher See leidt de laatste etappe, die geheel over Karinthische grond loopt, van Velden aan de Wörthersee naar de Baumgartner Höhe niet ver van de Faaker See. Vlak voor het eindpunt bereikt u de ruïne van kasteel Finkenstein, een theater- en concertarena, die indruk maakt met zijn fantastische uitzicht en imposante zonsondergangen.

_c_FranzGERDL_AAT-Gerlitzen.jpg

Gerlitzen Alpe

Ontmoetingen met Slovenië

In de volgende etappes van de Alpe-Adria-Trail verlaten de wandelaars Oostenrijk, begeven ze zich op Sloveens grondgebied en komen zo meteen in Kranjska Gora, het dorp van de wedstrijden om de wereldcup skiën. Hier volgt het traject grofweg de Soča, de rivier die in de hogere Italiaanse regionen de Isonzo heet. Dwars door nationaal park Triglav tussen de geheimzinnige Julische Alpen, het enige nationale park van Slovenië. Met een beetje geluk komt u hier in het wild levende dieren tegen, zoals steenbokken, gemzen, edelherten of auerhanen. Het gaat verder over de hoogstgelegen bergpas van Slovenië, de Vršič en naar Bovec, een populaire wildwatersportmetropool en tegelijkertijd het hoogstgelegen skigebied van Slovenië. Hier geniet u van het ongerepte Sočadal, dat de 'EDEN-Award 2008' won en deel uitmaakt van het park, een echt natuurjuweel met vele natuurlijke bezienswaardigheden zoals watervallen, grotten en afgelegen rivierdalen. Ten slotte bereikt u Kobarid, dat van historisch belang is vanwege zijn culturele erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog, en Tolmin.

 

Het dal is met name prachtig door het turkooizen water van de woeste rivier, die in het noordwesten van Slovenië uit een karstbron bij Trenta ontspringt. Een ruim bemeten territorium voor wildwatersporters en hengelaars, die hier heel wat marmorataforellen, een zoetwatervis uit de zalmenfamilie, uit het koele vocht trekken. Hoe verder u langs de Soča in zuidelijke richting doordringt, hoe lieflijker het landschap wordt.

In het uiterste westen van Slovenië doorsnijdt de trail het gebied Goriška Brda, waar de eeuwenoude wijnbouwtraditie nog steeds voortgezet wordt. De unieke ligging van het heuvellandschap heeft al heel wat wijnen met internationale onderscheidingen voortgebracht. Aan het einde van de trail, in een met bossen begroeid karstgebied, is het beslist de moeite waard ten oosten van Triëst een bezoek te brengen aan het cultuurmonument dat in heel Europa en de rest van de wereld bekend is: de stoeterij en paardensportcentrum Lipica, in 1580 opgericht door aartshertog Karl II.

Aussicht auf die Goriška Brda die „Slowenische Toskana“

Goriška Brda

Het licht van de Adriatische Zee

In Collio steekt u voor het eerst de grens met Italië over, voelt u al echt de zuidelijke blijmoedigheid en komt u aan de westkant Cividale del Friuli binnen, een stad vol tradities. Het was oorspronkelijk een Keltische nederzetting, die van Julius Caesar stadsrechten kreeg. Sinds juni 2011 behoort de hoofdstad van het eerste Langobardische hertogdom in Italië tot het UNESCO wereldcultuurerfgoed. Italiaanse verwenmomenten zijn hierbij inbegrepen, want als u voor deze etappe kiest, moet u zeker een van de vele culinaire gidsen bij u hebben en ook een bezoek aan de wijnbouwers van Collio inplannen. Ze staan bekend om de uitstekende kwaliteit van de wijn, die al meer dan 40 jaar streng gecontroleerd en gegarandeerd wordt. De belangrijkste plaats in dit betoverende heuvellandschap is Cormòns, een prachtig stadje in Habsburgse stijl. Niet alleen de kerken zijn bezienswaardig, maar ook de talrijke wijnkelders.

Het volgende doel is het karstgebied, een hoogvlakte die 30 miljoen jaar geleden uit de zee verrees en waar de krachtige bora waait. Een ruw en fascinerend landschap. In Duino, waar Rainer Maria Rilke zijn beroemde 'Elegieën van Duino' schreef, bereikt u de zee. En nog maar een paar kilometer verder komt u aan in Muggia - het eindpunt van de trail. 

De wandelaar wordt begroet door een idyllisch havenstadje, met kenmerkende invloeden van de Venetiaanse cultuur. Hier hoort u de zeilen tegen de masten klapperen, waait de kruidige lucht vanaf de Adriatische kust uw neus binnen, volgt u de geur van zeevis die uit een van de uitstekende ristoranti komt en geniet u bovendien van het ongelooflijke uitzicht op de pittoreske baai van Triëst, die wel verguld lijkt. Het middelpunt van de havenstad, tot 1918 de enige zeehaven van Oostenrijk, is de Piazza dell’Unità d’Italia (Plein van de Italiaanse Eenheid). Dit rechthoekige plein aan zee wordt aan drie zijden omzoomd door prachtige neoclassicistische gebouwen.

Korte variant van de trail: 3-landen-rondwandeling

Blick auf den Alpe Adria Trail

Faaker See

Als de hele trail u te lang is, maar u toch drie landen al wandelend wilt verkennen, kunt u het best kiezen voor de verkorte versie van de Alpe-Adria-Trail: de 3-landen-rondwandeling leidt u in zeven dagetappes over 130 kilometer door Karinthië, Friuli-Julisch Venetië en Slovenië. U start in Karinthië op de Baumgartner Höhe aan de Faaker See, dan loopt u naar Warmbad Villach, door het natuurpark Dobratsch, naar Nötsch en Feistritz, waarna u in Italië, bij het kanaaldal, Valbruna en de winkelstad Tarvisio aankomt.

Na de beroemde bedevaartplaats Monte Santo di Lussari (Luschariberg), de Laghi di Fusine en langs de voet van een van de hoogste bergen van de Julische Alpen, de Mangart, komen de wandelaars in Slovenië aan, bij de internationaal bekende wintersportplaats Kranjska Gora. Hierna wordt het weer langzaam tijd om terug te keren naar het beginpunt van de tocht in Karinthië.

Aanvragen of boekingen:

Alpe-Adria-Trail boekingscentrum Karinthië
telefoonnummer
+43 4824 2700
info@alpe-adria-trail.com 

Meer lezen alpe-adria-trail.com

Het weer vandaag, 03. februari 2023