Trein & fiets

Van plan een fietstocht te maken? Kies voor de combinatie van trein en fiets en trek dwars door Karinthië en de regio tussen de Alpen en de Adriatische Zee. Ontdek de bergen, de meren en de Adriatische Zee met de trein. Een echt avontuur!

ÖBB Limpl
Freizeit-Radsprinter Hohe Tauern

Micotra-Sprinter

ÖBB Limpl
Freizeit-Radsprinter Hohe Tauern

Tauern-Sprinter

UNADJUSTEDNONRAW
Karawanken-Sprinter Genussradtour

Karawanken-Sprinter

Sam Strauss
Bahn und Rad - Radsprinter Hohe Tauern - Radbrücke Puch Weissenstein

Gailtal-Sprinter

ÖBB Netzplan Radsprinter Kärnten

Netzplan Radsprinter Kaernten ÖBB

Micotra-Sprinter

De Micotra-Sprinter pendelt twee keer per dag tussen Villach en Udine - in het weekend van/naar Triëst - en volgt de Alpe-Adria-Radweg. In de zomer rijden er in het weekend extra treinen van Villach naar Tarvisio, deze bieden een directe aansluiting op de treinen van Trenitalia in Tarvisio. In alle treinen kan de fiets worden meegenomen.

Plan je reis ruim van te voren via SCOTTY, de reisplanner van de ÖBB (Oostenrijkse spoorwegen, www.oebb.at  of de ÖBB klantenservice, tel. 0043-5-1717. Hou rekening met extra reistijd door de omleidingen en inzet van bussen.

Freizeit-Radsprinter Hohe Tauern

Tauern-Sprinter

De Tauern-Sprinter rijdt met een stop in Spittal tussen Villach (vertrek 9:05 uur) en Nationalpark Hohe Tauern (station Mallnitz Obervellach; aankomst 10:08 uur) resp. Mallnitz Obervellach (vertrek 16:24 uur) en Villach Hbf (aankomst 17:22 uur) op de volgende dagen: Zaterdag, zondag en feestdagen vanaf 4 april 2022 en dagelijks van 9 juli tot 11 september 2022.

De fiets kan mee met de trein. De speciale wagon heeft plaats voor ruim 200 fietsen. In ongeveer een uur reis je zo heel comfortabel van Villach naar Mallnitz (maar één tussenstop in Spittal). Bovendien zijn er aansluitingen op treinen uit de verschillende dalen en plaatsen van Karinthië (Hermagor, Klagenfurt, Rosenbach, Feldkirchen, enzovoorts). Via de uitstekende en goed onderhouden fietsroutes door het Mölltal en Drautal fiets je van Mallnitz terug naar Villach. Of je pakt na een wandeltocht in het nationale park weer de trein terug naar Villach.

Plan je tocht via het tochtenportaal van Karinthië en vergeet niet een bezoekje te brengen aan het bezoekerscentrum in Mallnitz. Daar luidt het motto: ontdekken en versteld staan.
 

Karawanken-Sprinter Genussradtour

Karawanken-Sprinter

De perfecte fietstocht voor deze zomer: een relaxte fietstocht door 3 landen.

Fiets vanaf Villach naar Tarvisio: neem de prachtige Gailradweg (R3), de route loopt min of meer parallel aan de spoorlijn. Of pak de trein, er is aan boord ruimte voor minstens 120 fietsen. Bezichtig onderweg de prachtig gerestaureerde kloosterruïne Arnoldstein. Een aanrader!

Daarna via het tracé van de voormalige K&K-spoorlijn en de Sava-fietsroute via Kranjska Gora naar Jesenice en met de nieuwe fietstrein weer terug naar de regio Villach/Faakersee. 3 landen, 2 spoorlijnen (Villach-Tarvisio resp. Villach-Jesenice) en een fietsroute. De treinen van Villach naar Tarvisio (en terug) rijden 4x per dag, die naar Jesenice en terug, elk weekend 4x. Tussen Tarvisio en Jesenice fiets je de Sava-fietsroute. Deze route dankt zijn naam aan de langste rivier van Slovenië: de Sava. De brede, mooi aangelegde fietsroute heeft nauwelijks noemenswaardige hellingen. Een uitstapje naar de Laghi di Fusine (Fusine meren) is zeker de moeite waard. Dat geldt zeker ook voor het grensplaatsje Rateče, waar de Sava ontspringt. Wintersportliefhebbers moeten absoluut een kijkje gaan nemen bij de spectaculairste skischans ter wereld, in Planica. Na ruim een uur kom je aan in Kranjska Gora. Een lunch in een van de vele restaurants met verrukkelijke Sloveense specialiteiten heb je nu meer dan verdiend.

Vanaf Kranjska Gora gaat het overwegend licht bergafwaarts richting Jesenice. (Afstand: 24 km). Daar is een bezoekje aan het oude marktplein ‘Stara Sava’ de moeite waard. In het museum aan het plein vind je een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de ijzerproductie in Jesenice. Daarna is tijd om weer naar Villach te gaan. De trein gaat vier keer per dag en rijdt door de Karawankentunnel. Net als bij de etappe tussen Villach en Tarvisio, is het gedeelte van Jesenice (vanaf Rosenbach) naar Villach ook prima te fietsen, neem de 5-sterren Drauradweg via St. Jakob en Rosegg.
 

Bahn und Rad

Gailtal-Sprinter

Gailtal fietsroute R3: van Kötschach-Mauthen naar Villach.

De 90 kilometer lange Gailtal fietsroute (R3) dankt haar markante naam aan de rivier Gail en loopt van Kötschach-Mauthen via Nötsch naar Villach. Het startpunt in Hermagor is makkelijk en snel per trein bereikbaar: pak de Gailtalsprinter van de ‚S-Bahn Kärnten Linie S4‘. Op steenworp afstand van het station begint de goed bewegwijzerde route. Fiets door het indrukwekkende moeraslandschap ‚Burgermoos‘ en langs de Pressegger See, een van de grotere meren van Karinthië, naar Untervellach. Vervolg je weg door de idyllische uiterwaarden naar Vorderberg en verder langs de Gail. Verwonder je over het ‚Schütt‘ (puin van een aardverschuiving) aan de voet van de Dobratsch en fiets door richting Villach. Dit gedeelte van de route is geschikt voor gezinnen en relaxte fietsers. De lengte van de route van Kötschach-Mauthen naar Villach bedraagt in totaal ca. 90 km.

Bahn und Rad - Radsprinter Hohe Tauern - Radbrücke Puch Weissenstein

Video: Tauern-Sprinter

YouTube Video

The content of YouTube Video would be displayed here. By loading YouTube Video, you accept privacy policy of YouTube Video.

Would you like to accept additional cookies and load external content automatically: open the cookie dialog.

Bookmark this page