Niet voor niets is de Alpe Adria Radweg in Nederland uitgeroepen tot Europese fietsroute van het jaar. Deze route van 415 km start in de Mozartstad Salzburg. Vervolgens fiets je in 8 etappes door de schitterende natuur van Nationalpark Hohe Tauern naar het zonnige Karinthië. Je finisht in Grado aan de Italiaanse kust.

Genoeg te beleven onderweg
Klinkt als een heerlijke fietsvakantie, toch? Na het verkennen van de prachtige barokstad Salzburg start jouw fietsavontuur dan echt. Via oude spoorlijnen en tunnels en over asfalt en grind is deze route een ideale fietsverbinding tussen de bergen en de zee. Stap onderweg zeker af in de historische zoutstad Hallein en ontdek de zoutmijnen. Ook de Liechtensteinklamm in St. Johann – de langste, diepste en meest indrukwekkende kloof van de Alpen – is een pitstop meer dan waard. Eenmaal in Nationalpark Hohe Tauern wacht het bezoekerscentrum van Mallnitz. Daar kun je bijvoorbeeld samen met een gids op pad om wild te observeren.

Bergafwaarts
Groot voordeel van deze route – met of zonder e-bike – is ook dat het fietsdeel in Karinthië vanaf de Tauernschleuse in Mallnitz (etappe 3) bijna alleen maar bergafwaarts gaat tot aan de Adriatische Zee in Italië. Bereid je voor op indrukwekkende bergen, zonnige dalen, pittoreske dorpen en historische steden. En een verfrissende duik in één van de meren als de Millstätter See. Een smaragdgroen meer waar 's zomers de temperatuur van het water kan oplopen tot wel 28 graden. Cultuur, culinair lekkers en fijne accommodaties om te overnachten horen ook absoluut bij deze Alpe Adria fietsroute. 

Terug met de trein
Eenmaal op de eindbestemming pak je heel gemakkelijk de trein weer terug. Vanuit Udine vertrekt er tweemaal daags een trein – met (elektrische) fietsen – richting Salzburg. Op de Alpe Adria Radweg geniet je niet alleen van grensoverschrijdend fietsen, het is ook een mooi voorbeeld van Europese samenwerking. Een prachtige route die door de EU gestimuleerd en ondersteund wordt.