Karinthië biedt ideale omstandigheden voor wielrenners

Dankzij het milde klimaat aan de zuidzijde van de Alpen kun je vanaf maart al heerlijke tochten maken. En het seizoen loopt meestal door tot november. De routes zijn trouwens heel gevarieerd. Dat is hier ook geen enkel probleem, dankzij het ongeëvenaarde landschap van bergen en meren in het gebied tussen de Alpen en Adriatische Zee met Italië en Slovenië als buurlanden. Het zonnige Zuiden heeft veel mooie routes voor wielrenners. De routes verlopen via verkeersluwe wegen door een prachtige natuur: van de trotse bergtoppen van het nationale park Hohe Tauern tot de zacht glooiende heuvels van de Nockberge en de brede dalen met drinkwaterzuivere zwemmeren, die soms wel een temperatuur kunnen bereiken van 28 graden. Karinthië heeft wielrenners van alle niveaus, allerlei soorten terrein te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld urenlang op relatief vlakke parcoursen rond mooie meren fietsen, maar ook een tocht maken over de hoogste pasweg van Oostenrijk - de Großglockner Hochalpenstraße. Het milde klimaat, de heerlijke Alpen-Adria-keuken en uitstapjes over de grenzen van Karinthië naar Italië en Slovenië, zorgen voor veel aangename tochten en magische momenten.

Rennrad am Ossiacher See

Ossiacher See

Fraaie passen en Alpenwegen verkennen op de racefiets

De Großglockner Hochalpenstraße is ongetwijfeld één van de mooiste Alpenroutes van Europa. De tocht gaat via Döllach in het Mölltal, waar een rustige klim naar Heiligenblut begint, het beroemde bergbeklimmersdorp. Vanaf daar gaat de route recht naar het hart van het nationale park Hohe Tauern, langs de bekende Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. En als beloning krijg je op de Hochtor (2.576 meter) een uniek uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner (3.798 meter).

Een ander hoogtepunt is een uitstapje naar de Nockalmstraße, die al vanaf mei open is. Het is de klassieker onder de Karinthische bergroutes, en hij loopt langs prachtige almen in het hart van het biosferenpark Ook de Karnische Dolomitenstraße is een echte tip van insiders. Hij loopt van Karinthië naar Italië en weer terug via twee schitterende paswegen door de Karnische Alpen. Geologische bijzonderheden, herinneringen uit de geschiedenis en kleine 'taaleilandjes' in de Italiaanse regio La Carnia, begeleiden de wielrenners op hun tocht.

Een andere verwenroute, die al in de warme voorjaarsmaanden verkend kan worden, is de zonnige Villacher Alpenstraße naar de indrukwekkende uitkijkberg - de Dobratsch. Vanaf het mooie uitkijkplatform kijkt u uit over de hele deelstaat. Met een hoogte van meer dan 2.000 meter is de Dobratsch de moeite zeker waard. Je kunt je energie in de Rosstrattenstüberl of de Aichingerhütte weer op peil brengen met heerlijke gerechten.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Grossglockner Hochalpenstraße

Drie landen op één dag

In de regio Südkärnten leiden veel passen en oversteken naar Slovenië en Italië - een verwennerij voor wielrenners.
Op één dag door drie landen fietsen, dat is drie keer genieten: cultureel, landschappelijk en culinair. De beroemde '3-landen-tocht' start bij het gekozen beginpunt in de buurt van Villach en loopt over rustige wegen tot aan de grens met Italië.

Bij Tarvisio buigt hij af naar een romantisch zijdal, dat naar het idyllische Lado del Predil (Meer van Predil) loopt en tot aan de Predilpas heel wat bochten heeft. Boven aangekomen bevind je je ook al in Slovenië en in nationaal park Triglav. Hier moet je echt even stoppen om het fantastische berglandschap op je in te laten werken. De route loopt verder in het beroemde dal van de Soča, een van de mooiste turkooizen rivieren van Europa.

De klim naar de Vrsič pas wordt beloond met een schitterend uitzicht op het Trentadal, waarna de afdaling volgt naar Kranjska Gora. De laatste klim gaat via de Wurzenpas en na een aantal heerlijke uren kom je ten slotte terug in Karinthië. Onderweg moet je niet op de tijd letten, want wie dit imposante landschap te snel doorkruist, kan niet van de unieke natuur genieten. Het is beter om het moment bewust te beleven en het gebied tussen de Alpen en Adriatische Zee op je in te laten werken.

Je kunt je onderweg culinair laten verwennen in Tarvisio, met prosciutto en cappuccino, of in de bekende wintersportplaats Kranjska Gora met een 'gibanica' - traditioneel bladerdeeggebak. In Karinthië nodigen de originele creaties uit de Alpen-Adria-keuken uit tot een smakelijke afsluiting van de avond op een van de vele terrassen aan het meer.
 

Villach Stadt Sonnenuntergang

Villach

Rond de Karinthische meren en op zonnige hoogplateaus

In het aantrekkelijke Karinthische merengebied zijn veel fraaie wielrenroutes te ontdekken. Uitstekend bewegwijzerde routes zijn te vinden langs de Faaker See, waar in 1987 het wereldkampioenschap wielrennen plaatsvond. De Klopeiner See biedt veel mooie routes voor het hele gezin.

Een hoogtepunt is de '5-meren-tocht'. Langs de Wörthersee, Ossiacher See, Afritzer See, Brennsee en Millstätter See geniet je van het veelzijdige landschap van het Zuiden. Wie graag beloond wordt na een klim, moet zeker een tocht maken naar het zonnigste uitkijkpunt van Karinthië, naar Diex, een leuk klein dorpje met gemiddeld 2.000 zonuren per jaar. Voor de pittige klim word je beloond met vergezichten over het Jauntal, het Lavanttal, de Karawanken, de Steiner Alpen en de Petzen.

Een andere parel van het Zuiden wordt gevormd door de vriendelijke recreatieroutes in het brede Lavanttal, dat ook wel liefkozend 'de fruitkamer van Karinthië' wordt genoemd. Het dal staat bekend om zijn 1000-jarige fruit- en wijngeschiedenis. Een gezellige tussenstop bij een van de vele most- en wijnboeren is dan ook absoluut aan te raden. Vanaf hier rijd je ook over prachtige routes naar de Steiermark of naar Slovenië.
 

Faaker See mit Mittagskogel

Faaker See

Bookmark this page