Wandelen met al je zintuigen: op de elf Slow Trails in Karinthië

Eindelijk weer eens genieten van natuur en vrijheid! Voel de warmte van de zon op je huid en geniet van de warme zwemmeren en het milde klimaat van het ‘dichtstbijzijnde Zuiden’. 

 

Iedereen houdt ervan langs en nabij de oevers van een meer te wandelen. De ruimte die het wateroppervlak schept en de bergen op de achtergrond, zorgen voor een sfeer, die zowel ontspant als inspireert. En dat is precies waar de elf Slow Trails in Karinthië van pas komen. Gemoedelijke wandelpaden met uitzicht op het meer, die zo'n tien kilometer lang zijn en hooguit 300 te overbruggen hoogtemeters hebben.

Slow Trails Millstätter See

Archiv MTG_Gert Perauer
Slow Trail Mirnock am Millstätter See

Mirnock Millstätter See

© Kärnten Werbung
Slow Trail Zwergsee Millsta tter See archiv mtg gert perauer

Zwergsee

Rustige paden en fantastische veengebieden

Een van de drie Slow Trails aan de Millstätter See heeft een lange traditie als route met bijzondere kwaliteiten. De 2,6 km lange rondwandeling aan de voet van de mysterieuze berg Mirnock, ook bekend van het verhaal over de reus van de Mirnock en zijn ongelukkige liefde voor een vissersdochter, biedt keer op keer adembenemende uitzichten op de Millstätter See.
Deze berg met zijn schitterende uitzichten en prachtige zonsondergangen is van oudsher een plek om fijne en romantische uurtjes door te brengen. De tweede trail aan de Millstätter See – de Zwergsee Slow Trail – loopt door schaduwrijke kastanje- en dennenbossen, waar zich op de mooiste plek een klein uitkijkplatform bevindt dat op de boeg van een schip lijkt. Wie hier de tijd neemt en uitkijkt op het diepblauwe meer met de witte zeilen van de boten en de zonovergoten daken van de jugendstil-villa's aan het meer en luistert naar de geluiden uit het bos, komt helemaal tot rust.

Op de vorig jaar geopende Slow Trail aan de zuidelijke oever van de Millstätter See, komen de wandelaars heel dicht bij het mineraalrijke water: het pad aan de rustige, ongerepte oever slingert vanaf Seeboden over een lengte van ruim 4,4 km langs verborgen baaien en zandstranden. De zuidelijke oever biedt verborgen plekjes, de zogenaamde ‘Seeberührungen®’ en de informatieborden vertellen verhalen over het leven aan het meer, de boten en de visserij. De hangmatten op heerlijke plekken nodigen uit tot ontspanning.

 

Slow Trail Römerschlucht/Wörthersee

Slow Trail ‘Römerschlucht’ aan de Wörthersee haalt de wandelaars even uit de buurt van het bruisende leven van het beroemde meer. Maar het blijft allemaal wel binnen handbereik. De 6,7 km lange Slow Trail gaat van start in de mystieke en schaduwrijke ‘Römerschlucht’ waar het water over de met mos bedekte stenen richting dal stroomt. Aan het einde van de Römerschlucht opent zich het landschap weer. Het gemoedelijke bospad loopt nu om de Forstsee naar een fantastische plek met een prachtig uitzicht op Velden en op de gelijknamige, turkooisgroene baai. In de verte zijn de majestueuze Julische Alpen te zien.

Slow Trails Klopeiner See, Ossiacher See

Gert Perauer
Slow Trail Kitzelberg am Klopeiner See

Slow Trail Kitzelberg

Gert Perauer
Slow Trail Bleistätter Moor am Ossiacher See

Slow Trail Bleistätter Moor

Uitzicht op de warmste zwemmeren van Europa

De Kitzelberg Slow Trail aan de Klopeiner See biedt een van de mooiste uitkijkplekken in het zuiden van Karinthië. Het is voor alle zintuigen een fijne plek met bijzondere vergezichten. De 3,5 kilometer lange trail loopt vanaf de westelijke oever gemoedelijk door het bos naar het uitkijkplatform op de Kitzelberg. Aan de voet van de berg liggen de Kleinsee, Turnersee en Klopeiner See als spiegels in het landschap. Prima voor een verfrissende duik na het wandelen. De temperatuur van het water komt 's zomers regelmatig boven de 28 °C uit. Daarmee behoren de Klopeiner See en de Turnersee tot de warmste zwemmeren van Europa.  

Een fantastische natuurbeleving

Slow Trail ’Bleistätter Moor’ aan de Ossiacher See biedt een fantastische natuurbeleving. De trail loopt door een oud veengebied langs ongerepte oevers met uitzicht op de beboste Ossiacher Tauern en de Gerlitzen Alpe. De trail begint bij het ‘Domenig Steinhaus’, waar regelmatig eersteklas evenementen worden georganiseerd, en loopt daarna over de oeverpromenade, langs enkele boerderijen, verder in de richting van het uitgestrekte ‘Bleistätter Moor’. In de ronde waterpartijen van het natuurgebied is de weerspiegeling van de wolken te zien. Vanaf de uitkijktorens en bruggetjes dromen de bezoekers weg bij de aanblik van het uitgestrekte gebied en de geluiden van de natuur, waar de libellen door de lucht zoemen, het water rustig kabbelt en het riet in de wind ritselt. Deze Slow Trail is eventueel ook te combineren met een boottocht op de Ossiacher See.

Slow Trails Weissensee, Pressegger See

© Kärnten Werbung
34 0267 web slowtrail presseggersee c gert perauer

Slow Trail Pressegger See

Gert Perauer
Slow Trail Pressegger See

Slow Trail Weissensee

De 11,6 km lange Weissensee, bekend om zijn fjordachtige landschap en het heldere, turkooisblauwe en drinkwaterzuivere water, is het enige meer in Karinthië zonder doorgaande rondweg, en is dan ook een perfecte plek voor een Slow Trail. De 8,8 km lange trail loopt langs de oever met idyllische baaien en mooie plekken om even bij te komen. Begeleid door de achtergrond van de Gailtaler Alpen met uitzicht op de trotse Lienzer Dolomieten. De trail kan van Neusach (Ronacherfels) naar de oostelijke oever of in tegenovergestelde richting worden afgelegd. Ook te combineren met de milieuvriendelijke 'MS Alpenperle'.

Slow Trail Pressegger See

De 5,8 km lange Slow Trail slingert door de dichte rietvelden aan de Pressegger See, omgeven door de Gailtaler Alpen en de Karnische Alpen. Een zeldzame flora en fauna: opmerkzame wandelaars ontdekken hier tussen het tot drie meter hoge riet, onder andere gele plompen en lidstengen (oeverplant), maar ook futen en bijzondere soorten libellen. Vanaf de steile oeverhelling is het hele meer in al zijn pracht te bewonderen. En ook hier is aan het einde van de Slow Trail een duik in het water een aanrader. Het is een meer met drinkwaterkwaliteit, net als de andere hier vermelde meren.

Slow Trail Afritzer See, Slow Trails Faaker See, Wernberg

Jörg Wunram
Slow Trail Afritzer See

Slow Trail Afritzer See

Region Villach Tourismus, Marc Horbal
Slow Trail Faaker See

Slow Trail Faaker See

De Afritzer See Slow Trail heeft een lengte van 4,6 km en loopt aan de voet van de Mirnock en Wöllaner Nock idyllisch door het biodiverse, beschermde natuurgebied van de ongerepte Afritzer See, waar ruim 15 soorten vissen en rivierkreeften voorkomen. Vanaf het begin van de trail aan de zuidzijde van parkeerplaats Seepark – makkelijk te herkennen aan een symbolische poort gemaakt van scheepsspanten – tot aan Feld am See, zijn er op de mooiste plekjes hangmatten en zitgelegenheden voor een fijne tussenstop.

Ook de twee nieuwe Slow Trails Faaker See en Wernberg bevinden zich in de regio Villach. De Slow Trail bij de Faaker See loopt door het idyllische, beschermde natuurgebied aan de rand van het ‘Drobollacher Moor’. De turkooisblauwe Faaker See en de Mittagskogel, waarvan de opvallende vorm doet denken aan een vulkaan, zijn echte blikvangers. De trail loopt via deels ongerepte paden naar toegankelijke plekken aan het meer op het schiereiland of direct naar Faak am See.

De nieuwe ’Wernberg’ Slow Trail loopt via deels ongerepte paden vanaf klooster Wernberg, met aangrenzend landbouwbedrijf en visvijvers, naar een ornithologisch zeer interessant gebied - de ‘Drauschleife’. Dit bijzondere stukje van de Drau, de belangrijkste rivier van Karinthië, is een waardevol leefgebied voor broedvogels, maar ook voor trekvogelsoorten. Een hangmat nodigt uit tot een tussenstop voordat de trail via een smal pad naar het uitkijkplatform en weer terug loopt. Een goede verrekijker kan vooral tijdens deze tocht erg handig zijn.

Iedereen die een van de Slow Trails in Karinthië bewandelt en al zijn zintuigen openzet voor de natuur, wordt beloond met mooie ervaringen en indrukken. En dat doet vast en zeker verlangen naar meer Slow Trails!

Informatie over de verschillende Slow Trails is te vinden op de betreffende websites van de regio's en op: www.kaernten.at/slowtrails/ 

...meer lezen

 

Laat je inspireren door interessante vakantieverhalen uit Karinthië en geniet.

Het weer vandaag, 03. October 2023