De 11 mooiste
Slow Trails in Karinthië

Ontspannen wandelen met al je zintuigen, onthaasten, genieten van de natuur, de zon op je huid; dat is 'slow trailen'. Onderweg even pauzeren met een broodje en de stilte ervaren van de bergen om je heen. Je wandelt verder langs de oevers van het meer. Onderweg is er alle tijd voor een verfrissende duik en om in het zonnetje op te drogen. Geniet tijdens je zomervakantie in Karinthië van elf bijzondere Slow Trails. Bijvoorbeeld aan de Wörthersee, de Weissensee en de Ossiacher See. Goed om te weten: een Slow Trail is maximaal tien kilometer lang, kent hooguit 300 hoogtemeters en is altijd gemakkelijk begaanbaar. Relaxen staat immers voorop. Ook leuk om samen met de kinderen te wandelen.

1. Wörthersee: Slow Trail Römerschlucht

Slow Trail Römerschlucht aan de Wörthersee brengt je al wandelend even uit het bruisende leven van dit bekende meer. Toch blijft het meer altijd binnen handbereik. Deze trail is 6,7 kilometer lang en start in de mystieke, schaduwrijke Römerschlucht, een kloof waar het water over de met mos bedekte stenen richting het dal stroomt. Aan het einde van de Römerschlucht heb je weer kijk op het landschap. Het gemoedelijke bospad gaat verder om de Forstsee heen. Je wandelt richting een fantastische plek met een prachtig uitzicht op Velden en de gelijknamige, turkooisgroene baai. In de verte zie je de hoge Julische Alpen.

2. Weissensee: langs de oevers van het meer

De 11,6 kilometer lange Weissensee, bekend om zijn fjordachtige landschap en het heldere, turkooisblauwe water met drinkwaterkwaliteit, is het enige meer in Karinthië zonder doorgaande rondweg. Perfect dus voor een Slow Trail. De 6,7 kilomter lange trail loopt langs de oever met heerlijke baaitjes en mooie plekken om even bij te komen. Op de achtergrond zie je de Gailtaler Alpen en kijk je uit op de Lienzer Dolomieten. Je kunt de trail zowel van Neusach (Ronacherfels) richting oostelijke oever wandelen als andersom. Ook leuk om te combineren met een boottochtje op de 'MS Alpenperle'.

Archiv MTG_Gert Perauer
Slow Trail Mirnock am Millstätter See

Mirnock

© Kärnten Werbung
Slow Trail Zwergsee Millsta tter See archiv mtg gert perauer

Zwergsee

3. Millstätter See: rond de Mirnock

Aan de Millstätter See vind je maar liefst drie Slow Trails. Bijzonder is de 31 kilometer lange rondwandeling aan de voet van de mysterieuze berg Mirnock. De berg is ook bekend van het verhaal over de reus van de Mirnock en zijn onbeantwoorde liefde voor een vissersdochter. Onderweg geniet je keer op keer van prachtige uitzichten op de Millstätter See. Niet zo gek dat de Mirnock met zijn mooie uitzichten en prachtige zonsondergangen al jarenlang een plek is voor romantici.

4. Millstätter See: Slow Trail Zwergsee

De tweede trail aan de Millstätter See is de Zwergsee Slow Trail. Deze trail met een lengte van 3,6 kilometer loopt door schaduwrijke kastanje- en dennenbossen. Op een van de mooiste plekjes onderweg vind je klein uitkijkplatform dat op de boeg van een schip lijkt. Neem je tijd, kijk uit over het diepblauwe meer, bewonder de witte zeilen van de boten en de zonnige daken van de jugendstil-villa's aan het meer. Terwijl je luistert naar de geluiden uit het bos kom je helemaal tot rust.

Slow Trail Suedufer Millstaetter See

5. Millstätter See: aan de zuidelijke oever

De Slow Trail aan de zuidelijke oever van de Millstätter See is net nieuw. Onderweg kom je langs verborgen en heel dichtbij het mineraalrijke water. Aan de rustige, ongerepte oever slingert het pad vanaf Seeboden in 4,7 kilometer langs verborgen baaien en zandstranden. Ontdek de verborgen plekjes aan de zuidelijke oever. Deze zogenaamde 'Seeberührungen®' en de informatieborden vertellen verhalen over het leven aan het meer, de boten en de visserij. De hangmatten nodigen je onderweg uit voor wat extra ontspanning.

Gert Perauer
Slow Trail Kitzelberg am Klopeiner See

Kitzelberg

Gert Perauer
Slow Trail Bleistätter Moor am Ossiacher See

Bleistätter Moor

6. Klopeiner See: Slow Trail Kitzelberg

De Kitzelberg Slow Trail aan de Klopeiner See kent een van de mooiste uitkijkplekken in het zuiden van Karinthië. De 6,6 kilometer lange trail loopt vanaf de westelijke oever ontspannen door het bos richting het uitkijkplatform op de Kitzelberg. Vanaf hier bewonder je de Kleinsee, Turnersee en Klopeiner See; heerlijk voor een verfrissende duik na afloop. In de zomer komt de temperatuur van het water regelmatig boven de 28°C uit. De Klopeiner See en Turnersee zijn dan ook de warmste meren van Europa.  

7. Ossiacher See: Bleistätter Moor

Op de Slow Trail Bleistätter Moor is het een en al natuur. De trail loopt door een oud veengebied langs ongerepte oevers. Je wandelt over de oeverpromenade, langs enkele boerderijen in de richting van het uitgestrekte Bleistätter Moor. Geniet van de weerspiegeling van de wolken in de watertjes om je heen. Droom vanaf de uitkijktorens en bruggetjes even weg bij de uitgestrektheid, het kabbelde water en het riet dat ritselt in de wind. Ook leuk: combineer deze Slow Trail met een boottocht op de Ossiacher See.

8. Pressegger See: zeldzame flora en fauna

Omgeven door de Gailtaler Alpen en de Karnische Alpen slingert deze 5,8 kilometer lange Slow Trail door de dichte rietvelden aan de Pressegger See. Je vindt hier een zeldzame flora en fauna: ontdek onderweg tussen het tot drie meter hoge riet onder andere gele plompen en lidstengen (oeverplant), maar ook futen en bijzondere soorten libellen. Vanaf de steile oever bewonder je het hele meer in al zijn pracht. Ook hier is aan het einde van de Slow Trail een duik in het zuivere meer een aanrader.

Jörg Wunram
Slow Trail Afritzer See

Afritzer See

Region Villach Tourismus, Marc Horbal
Slow Trail Faaker See

Faaker See

9. Afritzer See: Slow Trail van 4,6 km

De Afritzer See Slow Trail heeft een lengte van 4,6 kilometer en loopt van de voet van de Mirnock en Wöllaner Nock door het biodiverse, beschermde natuurgebied van de Afritzer See. Hier komen ruim 15 soorten vissen en rivierkreeften voor. De trail start aan de zuidkant van parkeerplaats Seepark; makkelijk te herkennen aan de symbolische poort gemaakt van scheepsspanten. Tot aan Feld am See vind je hangmatten en zitjes voor een fijne pauze.

10. Faaker See: beschermd natuurgebied

In de regio Villach vind je deze nieuwe Slow Trail bij de Faaker See. Deze loopt door het prachtige, beschermde natuurgebied aan de rand van het Drobollacher Moor. De turkooisblauwe Faaker See en de Mittagskogel, die door z’n opvallende vorm doet denken aan een vulkaan, zijn echte blikvangers. De trail heeft twee varianten en loopt via ongerepte paden op het schiereiland naar plekjes pal aan het meer of direct naar Faak am See.

Slow Trail Wernberg

11. Wernberg: relaxen in de hangmat onderweg

De nieuwe Slow Trail Kloster Wernberg loopt vanaf klooster Wernberg deels via ongerepte paden, een aangrenzend landbouwbedrijf en visvijvers, naar de Drauschleife. Dit bijzondere stukje van de Drau, de belangrijkste rivier van Karinthië, is een waardevol leefgebied voor broedvogels en allerlei trekvogelsoorten. Stap zeker in de uitnodigende hangmat voor een tussenstop. Daarna gaat de trail verder via een smal pad naar het uitkijkplatform en weer terug. Tip: neem je verrekijker mee om vogels te spotten.

Nog meer Slow Trails...

 

Wandel eens een van de Slow Trails in Karinthië. Zet je zintuigen op scherp om volop te genieten van de natuur. Je krijgt er de mooiste ervaringen en indrukken voor terug. Wedden dat dit niet je laatste Slow Trail is?

Informatie over de verschillende Slow Trails vind je op de websites van de regio's en op kaernten.at/slowtrails

Het weer vandaag, 20. May 2024