'Slow Food Kärnten': bewust genieten

Met het initiatief 'Slow Food' slaat Karinthië nieuwe wegen op het vlak van duurzaamheid en bewust genieten in. De nadruk ligt op het gebruik van seizoensgebonden en regionale producten, ambachtelijk bereide levensmiddelen en creatieve veredeling.

'Slow Food Travel Destination'

Wat drie jaar geleden begon met 's werelds eerste 'Slow Food Travel Destination' in het Gailtal en Lesachtal, wordt langzaam gemeengoed in de hele deelstaat. Oude recepten in een nieuw jasje, culinaire hoogstandjes in harmonie met de natuur, duurzame levensmiddelen en warme gastvrijheid – met 'Slow Food Kärnten' kunt u dat in elk dal, elk dorp, elke eetgelegenheid bewust ervaren.

Culinaire ontdekkingen

Informatie over lokale producenten, over de oorsprong van de beste levensmiddelen en inkijkjes in de keukens – daarvoor kunt u terecht bij de hartelijke gastheren en -vrouwen. Daar vindt u vers gevangen vis uit de Karinthische meren, verse melk van de boer om de hoek, kruidige almkaas, heerlijk spek en groenten uit de regio. 'Slow Food Kärnten' is een samenwerkingsverband van gepassioneerde partners, die zich inzetten voor een gezonde, bewuste eetcultuur.

Slow Food-vakanties en programma's

Reis naar 's werelds eerste Slow Food Travel Destination in het Gailtal en Lesachtal, een plaats waar oude tradities en waardering voor eerlijk vakmanschap herleven. Dankzij de speciale programma's en Slow Food-vakanties kijkt u zelf mee en kunt een blik achter de (culinaire) schermen werpen: brood bakken, kaas maken, Karinthische kaasnoedels bereiden, zelfgemaakt boeren-ijs proeven, bier brouwen en aanwezig zijn bij de honingoogst.

Wolfgang Hummer; Slow Food Travel Alpe Adria Kärnten
Käseherstellung mit Familie Zankl im Käsehof St. Daniel

Edward Groeger
Slow Food

Wolfgang Hummer; Slow Food Travel Alpe Adria Kärnten
Slow Food Kärnten - Brot backen

Sam Strauss_Kärnten Werbung
Backen im Lesachtal

Daniel Gollner
Gailtaler Landmais

Wolfgang Hummer; Slow Food Travel Alpe Adria Kärnten
Slow Food Kärnten - Honig

Eén regio – één marktplaats

In Midden-Karinthië kunt u elke dag de samenwerking tussen producenten en traditionele restaurants proeven. Kwaliteitsgerichte topproducenten, oprechte gastronomie, agrarische bedrijven, oude ambachten, gepassioneerde wijnboeren, bierbrouwers en creatieve smaakmakers: in totaal hebben 45 ondernemers hun krachten gebundeld. 'Marktplatz Mittelkärnten' is het adres voor natuurverbonden mensen en liefhebbers van culinaire verwennerijen. marktplatzmittelkärnten.at/

Brood van 'Die Brothandwerker'

Karinthië is de eerste deelstaat waar tien meesterbakkers met dezelfde passie de handen ineen hebben geslagen en de vereniging 'Die Brothandwerker' zijn gestart. Deze vereniging bakt 'echt goed brood'; ze bakken met regionale ingrediënten en op de traditionele manier heerlijke zuurdesembrood.

Blik op de toekomst: Slow Food Villages en Slow Food scholen

'Slow Food Kärnten' heeft meerdere projecten in petto: in zogenaamde Slow Food Villages beleeft het traditionele dorpsleven een renaissance. De locale MKB zoals bakkers, slagers, authentieke restaurants maar ook plattelandsboerderijen brengen op een oprechte en duurzame manier de Slow Food-filosofie over. Op de speciale Slow Food-scholen en -kleuterscholen leren kinderen alles over de regionale en waardevolle levensmiddelen. Toegang tot gezonde voeding en begrijpen waar de producten vandaan komen, staan hier centraal. 

De 'culinaire Karinthië’ guide

Welk restaurant serveert vers gevangen meerforel? Waar zijn de beste kaasspecialiteiten te vinden? Welke wijnlokalen zijn vandaag open en waar vinden de populaire culinaire feesten van het Zuiden plaats? De jaarlijkse 'culinaire Karinthië’ guide helpt je aan het juiste culinaire adres voor elke gelegenheid. Met deze handige gids verkent u het culinaire landschap van de regio en ontdekt de enorme veelzijdigheid van de zuidelijke keuken. Nog een tip

Edward Gröger; Kärnten Werbung
Kulinarik Kärnten - Essen am See

Edward Groeger; Kärnten Werbung
<p>Kulinarik in Kärnten, Pörtschach</p>

Rustig aan

In Karinthië, ‘omringt’ door culinaire specialiteiten en het bewustzijn voor regionale producten, ervaart u de ambachten van het platteland en beseft u eens te meer dat producten de tijd nodig hebben om te rijpen. Zorgvuldig omgaan met de natuur en haar waardevolle grondstoffen, het stimuleren van duurzaamheid en de regionale verscheidenheid aan smaken behouden. Dat staat hier centraal. Daarom nemen ze hier de tijd. En nodigen iedereen uit om dat ook te doen: neem rustig de tijd voor uw bezoek aan het Zuiden en geniet!